Senzationali tipi sunt chirurgii! Viata lor inseamna o taioasa batalie cu suferinta si cu moartea. De multe ori, ei sunt obligati sa intervina in mare viteza, caci situatia este "ori, ori", fiindca bolnavii se afla deja cu un picior dincolo de hotarul nefiintei.
Senzationali tipi sunt chirurgii! Viata lor inseamna o taioasa batalie cu suferinta si cu moartea. De multe ori, ei sunt obligati sa intervina in mare viteza, caci situatia este "ori, ori", fiindca bolnavii se afla deja cu un picior dincolo de hotarul nefiintei. Si atunci salvarea vine tocmai de la viteza si siguranta cu care chirurgul taie si inlatura raul, adesea fiind obligat sa scrie cu cutitul chirurgical o alta anatomie, modificand arhitectura initiala a organismului care in urma bolii se daramase. Minuni in sala de operatii. Mi-a ramas in minte minunea pe care atat de des a facut-o in sala de operatii bisturiul marelui profesor de chirurgie pediatrica Alexandru Pesamosca (foto). Daruit pana la ultimul centimetru meseriei, profesorul Pesamosca alesese chiar sa doarma in spital, intr-o mica odaie unde nu mai incapeau cartile de medicina si stateau in vrafuri pe jos. L-am rugat pe profesorul Pesamosca sa-mi vorbeasca despre unele din operatiile miraculoase facute, dar, personaj sclipitor, profesorul Pesamosca a ales o cale originala de a-mi relata interventiile lui punandu-mi niste casete purtand semnatura lui, care aratau in ce-au constat teribilele operatii. Unul din cazuri se referea la o fetita care se nascuse cu niste defecte grave, si anume ii lipseau sfincterele anal si uretral, iar in lipsa acestor supape, bietul copil se scapa pe el si cu treaba mare si cu treaba mica. Dar maiestria profesorului Pesamosca n-a acceptat strambaciunea acestui rau destin al fetei. A facut cu bisturiul o veritabila opera de arta. A luat din pulpa un pachet de fibre musculare, stiut fiind ca muschiul coapsei este cel mai solicitat, el lucrand si cand mergi, si cand stai pe scaun, si cand dormi, si cand urci scarile. Cu acest fascicul muscular din pulpa fetitei a facut "doua noduri" in dreptul anusului si uretrei, astfel ca aceste doua noduri din muschi au inceput sa joace rolul sfincterelor lipsa, asa ca fetita putea sa-si controleze scaunul si urinarea. Dupa aceasta extraordinara operatie, fetita a putut sa mearga la scoala, acum este casatorita si are si un copil. Dupa cum o alta opera de arta chirurgicala este interventia pe tendoanele si ligamentele unui adolescent care se nascuse cu un asemenea defect incat umbla ca un paianjen in patru labe. Teribile artificii chirurgicale a imaginat profesorul Pesamosca si l-a facut sa se ridice in pozitie bipeda si sa poata umbla aproape normal. Dar marele oftat al profesorului a fost posibil cand cineva i-a relatat ca adolescentul continua sa mearga in patru labe ca un paianjen pentru a cersi in statiile de metrou, desi marele chirurg ii redase mersul firesc.Citește pe Antena3.ro
PROFESIONALISM
|
Profesor doctor Alexandru Pesamosca, acum in varsta de 76 de ani, este fondatorul Clinicii de chirurgie pediatrica din cadrul Spitalului Clinic de Copii "Marie Curie" (Budimex). Fiind considerat instanta suprema in domeniul chirurgiei pediatrice, profesorul Pesamosca este autorul unor operatii in premiera mondiala. "Tata Pesi", cum ii spun micii lui pacienti, a operat in cei 50 de ani activitate peste 45.000 de persoane "un oras intreg", ii place profesorului sa spuna.
|
OPERATII DE ULCER
|
S-au schimbat datele problemei si in privinta operatiilor de ulcer. In clipa de fata, doar 2%-3% din totalul cazurilor de ulcere mai ajung la operatii. Azi, numai in cazuri exceptionale se mai taie o bucata din stomac, acolo unde s-au produs rosaturi in peretele stomacal. In 98% din cazuri se apeleaza la tratamente cu medicamente, mai ales de cand medicina a gasit vinovata de ulcer o bacterie numita Helicobater pylori, care este lovita cu antibiotice speciale.
|