x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gradina zoo de pe piele - Aproape 200 de specii de bacterii ne populeazA epiderma

Gradina zoo de pe piele - Aproape 200 de specii de bacterii ne populeazA epiderma

de Andrada Floria    |    09 Feb 2007   •   00:00
Gradina zoo de pe piele - Aproape 200 de specii de bacterii ne populeazA epiderma

Pe pielea noastra traieste la propriu o adevarata gradina zoologica plina cu bacterii. O echipa de cercetatori americani a descoperit ca 182 de specii de bacterii isi fac culcus pe piele. Unele au domiciliul stabil pe pielea noastra, altele vin doar in vizita.

Cu toate ca numarul de specii de bacterii de pe pielea noastra pare alarmant de mare, totusi nu trebuie sa ne ingrijoram, arata dr. Martin Blaser, microbiolog in cadrul Universitatii de Medicina din New York. Deoarece majoritatea bacteriilor care ne populeaza pielea a crescut o data cu noi, iar o parte dintre acestea este chiar benefica sanatatii noastre.

PROTECTIE. Dr. Martin Blaser si colegii sai au luat mostre de piele de pe antebratele a sase voluntari sanatosi si au analizat bacteriile care traiau pe piele utilizand o tehnica sofisticata, bazata pe ADN. "Am descoperit 182 de specii. Luand in considerare aceste date, estimam ca in straturile profunde ale pielii sunt si mai multe bacterii - in jur de 250 de specii. Astfel, putem sa spunem ca bacteriile fac parte practic din corpul nostru", explica specialistul. Din cele 182 de specii de bacterii de suprafata, aproximativ 8% nu erau cunoscute pana in prezent. Iar o buna parte dintre aceste specii nu este daunatoare, ci, dimpotriva, alcatuieste un scut de protectie pentru piele. "Fara bacteriile «bune» nu am putea supravietui. De aceea, ar trebui sa evitam sa ne spalam excesiv cu mult sapun, deoarece astfel nu facem decat sa indepartam bacteriile de protectie a pielii", atrage atentia dr. Martin Blaser.

DIFERENTE. Bacteriile care au statut de rezidenti permanenti pe pielea noastra fac parte din patru categorii: Staphylococcus, Streptococcus, Propionibacteria si Corynebacteria. Acestea alcatuiesc mai mult de jumatate din populatia de bacterii existente pe piele. Celelalte specii vin doar in vizita. Echipa de cercetatori a doctorului Martin Blaser a mai descoperit ca populatia de bacterii de pe piele se modifica in timp din cauza poluarii, a utilizarii excesive a produselor de igiena. Totusi, cea mai mare parte a bacteriilor ramane neschimbata. De asemenea, se pare ca bacteriile care populeaza pielea barbatului si cele de pe pielea femeii sunt diferite. "Bacteriile traiesc pe corpul animalelor, dar si al omului de milioane de ani, iar prezenta lor pe pielea noastra nu este accidentala. Aceste microorganisme au evoluat o data cu noi", a incheiat dr. Blaser.

×