Principalele grasimi din sange (colesterolul si trigliceridele) circula legate de proteine transportoare sub forma asa-numitelor âlipoproteine".
Nivelurile plasmatice crescute ale acestora caracterizeaza hiperlipoproteinemiile, descoperite adesea intamplator, cu ocazia analizelor de sange. Desi aceasta anomalie ânu doare" pana in momentul aparitiei complicatiilor, ea trebuie tratata cu multa atentie pentru ca supune pacientul unui risc cardiovascular crescut (infarct miocardic, accident vascular cerebral, arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare). Riscul este amplificat si de prezenta simultana a altor factori, cum ar fi fumatul, sedentarismul, obezitatea, diabetul zaharat.TRATAMENT. Principalele masuri terapeutice in cazul hiperlipoproteinemiilor sunt optimizarea stilului de viata (dieta saraca in grasimi, cresterea gradului de activitate fizica) si tratamentul medicamentos. Chiar daca se apeleaza la medicamente pentru scaderea colesterolului sau a trigliceridelor, se recurge in paralel la modificarea stilului de viata. Daca exista exces ponderal, scaderea in greutate este intotdeauna salutara.
RESTRICTII. Dieta restrictiva in ceea ce priveste grasimile trebuie sa aiba in vedere indepartarea din alimentatie a prajelilor si a carnii grase (porc, rata, gasca, organe si mezeluri grase), a produselor de patiserie si cofetarie (pateuri, prajituri cu crema, ciocolata, inghetata), a untului, smantanii, a icrelor si maionezei, a galbenusului de ou, a nucilor, alunelor si arahidelor, precum si a alcoolului.
Dr. Mirela Tache
Medic specialist, Institutul de Diabet, Boli de Nutritie si Metabolism âN. Paulescu"
Dieta sanatoasa
Abordarea terapeutica complexa a hiperlipoproteinemiilor reprezinta una dintre verigile principale ale profilaxiei bolii aterosclerotice cardiovasculare. Aceasta afectiune reprezinta principala cauza de mortalitate in majoritatea tarilor dezvolate. Persoanelor cu aceasta boala le sunt permise:
- fructele si legumele;
- cerealele;
- laptele si branzeturile cu continut scazut in grasimi (branza de vaci dietetica, iaurt slab, cas, urda);
- carnea slaba (vita, vanat slab, peste slab, pui si curcan fara piele) preparata prin fierbere, la gratar sau la cuptor;
- uleiuri vegetale (preferabil cel de masline).