x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gripa sau raceala

Gripa sau raceala

08 Oct 2004   •   00:00

Scaderea temperaturii coincide cu cresterea numarului persoanelor racite. Multe dintre ele spun ca au gripa. Intre raceli si gripa sunt diferente, insa de ambele ne putem apara prin alimentele antiinfectii.

MAGDA MARINCOVICI

Raceala este o infectie a tractului respriator superior, provocat in 95% dintre cazuri de virusuri. Acestia patrund in organism cel mai adesea prin cavitatea bucala si se cantoneaza in gat. Imediat apare senzatia de gat iritat, de dureri care pot dura cateva zile la rand.

RACELI. Majoritatea infectiilor sunt caracterizate prin dureri de gat si sunt contagioase. Infectiile pot fi de natura virala - cum sunt gripa, raceala, mononucleoza - , dar si de natura bacteriana, cum ar fi streptococul, micoplasmele sau hemofilul. Trebuie stiut ca bacteriile raspund tratamentului cu antibiotice, dar nu acelasi lucru se poate spune despre virusuri. Raceala, comparativ cu gripa, este o forma de infectie respiratorie mai usoara si in general asociata cu simptome mai blande.

GRIPA. "Prin definitie, gripa este o boala infectioasa, indusa de virusuri, care se transmit prin intermediul particulelor prin aer, stranut, vorbire sau tuse. Stranutul unei persoane gripate creeaza un con de doi metri si tot ce este prezent in aceasta raza este vulnerabil la virusurile raspandite", avertizeaza medicul de familie Doina Mihaila, presedintele patronatului Medicilor de Familie.

Conferentiar doctor Adrian Streinu Cercel atrage atentia ca "antibioticele nu au efect impotriva virusului gripal. Ele sunt luate doar la recomandarea medicului cu scopul de a ameliora complicatiile si infectiile secundare.

SIMPTOME. Gripa se cracterizeaza prin: frisoane, temperatura mare, intre 39 si 40 grade Celsius, cu intermitente, dureri violente de cap, tuse dureroasa, oboseala, scurgeri nazale.

Raceala are ca simptome specifice: stranutul, scurgerile nazale, tuse cu expectoratii, lacrimare si altele.

RISCURI

Ca masura eficienta de prevenire a gripei, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda utilizarea vaccinurilor, care s-au dovedit eficiente in proportie de 70-90% in prevenirea imbolnavirii persoanelor sanatoase. Potrivit OMS, in lume aproximativ un miliard de persoane fac parte din categoriile cu risc crescut de imbolnavire grava de gripa, inclusiv de pneumonie si mortalitate crescut din cauza acestei boli. Gripa este o boala care devine deosebit de periculoasa in cazul varstnicilor, persoanelor cu alte afectiuni majore si copiilor.

ALIMENTE ANTIINFECTII

Vitaminele A, E, C si zincul intaresc sistemul imunitar, creand o bariera in fata germenilor care provoaca raceli sau gripa. Trebuie precizat ca aceste elemente ajuta, dar nu sunt suficiente pentru a scapa de infectiile de sezon. Kivi, macese, citrice, varza, broccoli reprezinta principalele surse de vitamina C. Necesarul de 800 pana la 1.000 de mg de vitamina A ni-l pot furniza ficatul, galbenusul, untul, morcovii, rosiile, broccoli, caisele. O persoana cu lipsa de zinc este foarte vulnerabila la infectii. Pentru aceasta va avea grija ca din alimentatie sa nu lipseasca painea integrala, legumele verzi, carnea, in special cea de vita. Probioticele sunt organisme vii existente in lactate si iaurturi fermentate. Sunt aproximativ 200 de specii de bacterii, cele mai multe fiind lactobacili si bifidobacterii. Aceste au capacitatea de a ne proteja de infectiile intestinale, intarindu-ne sistemul imunitar. Nutritionistii ne sfatuiesc sa mancam zilnic lactate probiotice pentru a ne proteja de germenii bolilor de sezon.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă gripă