Colegiul Farmaciştilor contestă decizia Guvernului de aplicare retroactivă, începând cu luna iunie, a măririi termenului de plată a facturilor emise de farmaciile care au contract cu CNAS de la 60 de zile la 120, cerând totodată Executivului să deschidă "uşa dialogului".
Potrivit reprezentanţilor Colegiului Farmaciştilor, Guvernul României a decis în urmă cu o săptămână mărirea termenului de plată a facturilor emise de farmaciile care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, de la 60 la 210 zile. În plus, Guvernul a decis ca această măsură să se aplice retroactiv, începând cu iunie 2009.
"Cu alte cuvinte, timp de şapte luni de acum înainte, farmaciile ar trebui să plătească lunar medicamentele pe care le achiziţionează, taxele şi impozitele către bugetul de stat, TVA-ul, salariile, chiriile şi utilităţile, fără să încaseze nimic!", spun reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor. Cele 2.800 de milioane lei pe care Guvernul le-a alocat sistemului sanitar reprezintă bani virtuali, care vor fi decontaţi din bugetul anului 2010, se precizează într-un comunicat al Colegiului Farmaciştilor.
La sfârşitul lunii septembrie, Guvernul a adoptat o ordonaţă de urgenţă prin care abilita CNAS să contracteze suplimentar, în 2009, servicii medicale şi medicamente în limita a 2,8 miliarde de lei, care pot fi decontate în 2010, astfel încât să fie asigurată finaţarea sistemului sanitar până la finele anului curent. Măsura a fost promovată de fostul ministru al Sănătăţii, Ion Bazac.
La 3 octombrie, Guvernul a decis că aproximativ două treimi din cele 2,8 miliarde pe care CNAS le poate utiliza în 2009 vor fi utilizate pentru eliberarea de medicamente la farmacii şi în cadrul programelor de sănătate.
Citește pe Antena3.ro