x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hachitele migrenei

Hachitele migrenei

10 Dec 2004   •   00:00

Nu exista om sa nu se fi intalnit cu necazul durerilor de cap, cand doare "centrul de comanda" al organismului. Durerile de cap sunt de multe tipuri, iar cauzele vin din diverse zone ale organismului.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Explica acest sofisticat subiect al durerilor de cap profesorul Dorin Sarafoleanu, intemeietor de scoala ORL, care a infiintat clinica ORL de la Spitalul "Sf. Maria". Durerile de cap ce apartin structurilor anatomice ale cutiei craniene sunt primele prezentate de profesorul Dorin Sarafoleanu, urmand apoi sa fie descrise durerile de cap din zona fetei, adica de la frunte in jos si durerile de cap legate de regiunea cervicala. Dintre durerile de cap din cutia craniana, adica pana la frunte pornind din crestetul capului, cele mai importante sunt migrenele, care afecteaza in special femeile. Migrena poate fi simpla, ea apare brusc, sub forma de crize, este o durere intensa, pulsatila, cuprinde fruntea si orbitele, dar durerea se poate extinde si spre tample.

Migrena simpla este o cefalee vasculara, in criza are loc o vasodilatare cuprinzand vasele cerebrale. Suferindul de migrena simpla este deranjat de lumina, fuge de zgomot. Criza poate dura cateva ore, dar si cateva zile. Cauza frecventa tine de tulburarile digestive, mai ales de necazurile biliare, de o bila lenesa sau de pietre la vezica biliara. Exista insa si migrena oftalmica, cu aura, cum o denumesc medicii, tocmai fiindca este anuntata de o serie de semne inainte de declansarea crizei. Semnele prevestitoare ale migrenei oftalmice sunt neurologice, mici contracturi musculare, omul are mici ezitari in vorbire si vede stele verzi. In aceasta faza preliminara, profesorul Dorin Sarafoleanu spune ca se pot aplica terapii pentru a evita instalarea crizei mari de migrena. Cand criza a aparut, tulburarile de vedere se amplifica, durerile de cap sunt mari, isi fac loc greturile si varsaturile. Se trece la tratamentul cu ergotamine, cu oxigeno-terapie, se ajunge si la anestezia ganglionului sfero-palatin din spatele nasului. Dupa trecerea crizei trebuie insa descoperite cauzele care au provocat migrena, cauze din sfera cerebrala, hormonala, digestiva, genitala.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă