x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Halva de floarea-soarelui Unirea

Halva de floarea-soarelui Unirea

de Magda Marincovici    |    20 Dec 2006   •   00:00
Halva de floarea-soarelui Unirea

Halvaua este un produs traditional in post. Dar este un aliment cu multe calorii, explicand de ce, consumat in exces, multe persoane iau in greutate in perioadele de post.

Un aliment tipic de post. Halvaua este un produs traditional in post. Dar este un aliment cu multe calorii, explicand de ce, consumat in exces, multe persoane iau in greutate in perioadele de post.

Halvaua aceasta a fost obtinuta din urmatoarele ingrediente: miez prajit de seminte de floarea soarelui, zahar, glucoza, etil vanilina sau vanilina, extract de ciuin. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca este un produs vegetal tipic perioadelor de post si nu numai.

CALORIC. Din eticheta nutritionala reiese ca 100 de grame de halva ofera consumatorului: proteine 12-14 grame, glucide 42-48 grame, lipide 36-40 grame. Dar atentie ca acest produs are o densitate calorica ridicata: 564-584 Kcal/2352-2432 Kj/100 grame.

FARA COLESTEROL. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi avertizeaza ca aceia care prefera halvaua trebuie sa stie ca are un continut ridicat in proteine. "Produsul contine o proteina vegetala din miez de seminte de floarea-soarelui, cu valoarea biologic buna. Lipidele sunt reprezentate de uleiurile de floarea-soarelui continute in samanta supusa procesarii, lipsite de colesterol ca si celelalte grasimi vegetale naturale. Glucidele sunt reprezentate de zahar si de glucoza cu absorbtie rapida si indice glicemic ridicat". In ansamblu, produsul este echilibrat nutritional, avand totusi un exces caloric.

CONCLUZIE. Halvaua din miez de floarea-soarelui este un aliment recomandat persoanelor care fac efort fizic sustinut. In cantitati moderate, acest sortiment de halva este indicat celorlalte categorii de consumatori, numai in cadrul unei diete echilibrate. O mentiune speciala face specialistul nostru la adresa persoanelor suferinde de diabet. Acestia vor consuma halvaua doar conform sfaturilor medicului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă