x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Haos la ambulanţă

Haos la ambulanţă

de Georgeta Licsandru    |    30 Noi 2007   •   00:00
Haos la ambulanţă
Sursa foto: ISABELA PAULESCU/

O femeie din Giurgiu a murit miercuri, din cauza unui infarct, pentru că ambulanţa a ajuns prea tărziu la domiciliul pacientei. Chiar dacă ajungea la timp, ambulanţa nu era dotată corespunzător.



O femeie din Giurgiu a murit miercuri, din cauza unui infarct, pentru că ambulanţa a ajuns prea tărziu la domiciliul pacientei. Chiar dacă ajungea la timp, ambulanţa nu era dotată corespunzător.

In opinia lui Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sănătăţii Publice (MSP), proasta organizare şi lipsa de responsabilitate sunt cauzele care au dus la decesul unei femei din Giurgiu. Ea a murit miercuri seară pentru că ambulanţa nu numai că a venit după cel de-al treilea apel telefonic, dar nu era dotată corespunzător. Femeia a făcut stop cardiorespirator, dar ambulanţa nu avea balon de resuscitare şi medicamente. Pe ambulanţă nu era nici medic, deoarece acesta a plecat mai devreme acasă. Iar asistenta de pe salvare n-a ascuns faptul că "am venit doar să o duc la spital". Pe de altă parte, Simion Lăudat, directorul Serviciului de Ambulanţă Giurgiu, afirmă că asistenta a vrut să transporte bătrăna la spital, dar aceasta a refuzat, după care o altă persoană aflată in casă i-a adresat cuvinte jignitoare şi asistenta a plecat la sediu fără pacientă. Ieri, Simion Lăudat şi-a dat demisia, in urma decesului bătrănei.


ACUZAŢII. Medicul Raed Arafat acuză lipsa de interes faţă de bolnavi, manifestată la serviciile de ambulanţă din ţara noastră. In sprijinul acestei afirmaţii, medicul Arafat a adus dovezi adunate din luna august şi pănă in prezent, timp in care o echipă a MSP a efectuat controale la serviciile de ambulanţă. Astfel, controalele au scos la iveală că unele ambulanţe dau primul ajutor cu medicamente şi materiale sanitare expirate din 2003-2004, cu truse de urgenţă prăfuite, dovadă că nu sunt folosite atunci cănd este nevoie. De asemenea, in dulapurile din staţiile de salvare au fost descoperite echipamente noi, nefolosite, care insă nu se găseau in dotarea nici unei maşini. In multe cazuri, asistenţii care lucrează pe ambulanţă nu ştiu ce au in dotarea maşinii, şoferii fiind cei care au inventarul acestora. Cele mai multe nereguli au fost descoperite in judeţele Alba, Cluj, Ilfov, Dolj, Argeş, Braşov. Printre măsurile anunţate de Raed Arafat se numără un ordin semnat de Ministerul Sănătăţii Publice şi Ministerul de Interne, care prevede standardizarea medicinei de urgenţă din ţara noastră.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă ambulanta