x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hipertensiunea de halat alb

Hipertensiunea de halat alb

28 Oct 2004   •   00:00

Cei care au emotii cand li se masoara tensiunea la cabinetul medical prezinta asa-numita hipertensiune de halat alb. Pentru a se stabili diagnosticul corect, ei trebuie sa-si controleze sistematic tensiunea timp de 6 saptamani.

STELUTA INDREI

Conform Ghidului pentru managementul hipertensiunii arteriale, elaborat de Societatea Europeana de Hipertensiune, diagnosticul de hipertensiune oscilanta nu se regaseste in clasificarea nivelurilor de tensiune arteriala. Diagnosticul de tensiune oscilanta se stabilea daca pacientul prezenta valori normale ale tensiunii arteriale si din cand in cand mai crescute. In prezent, hipertensiunea oscilanta nu mai exista in limbajul medical, semnaleaza medicul primar cardiolog Iuliana Apostol de la Policlinica "Drumul Taberei". Cat despre pacienti, acestia spun gresit ca sufera de tensiune oscilanta. Ei sunt hipertensivi (au permanent tensiune peste 140 mmHg) si, pentru ca au valori mari diferite, utilizeaza notiunea de "tensiune oscilanta". Sau este posibil ca pacientul sa aiba o tensiune normala, iar cresterile bruste sa apara, de exemplu, pe fondul unui eveniment neplacut. In aceste conditii nu se poate spune ca el are hipertensiune.

TEAMA. Valori oscilante prezinta cei care au hipertensiune de halat alb. Aceasta inseamna ca, atunci cand li se masoara tensiunea arteriala la cabinetul medical, unii pacienti au valori mai mari decat de obicei din cauza emotiilor, stresului… In acest caz, pentru a se stabili cu precizie diagnosticul de hipertensiune, pacientul trebuie sa-si masoare tensiunea timp de 6 saptamani, in diverse momente ale zilei si locuri (acasa, la prieteni, la farmacie, la cabinet). El noteaza de fiecare data intr-un carnet valoarea tensiunii constatate, ora si locul unde se afla. Daca e posibil, pacientul face un holter de tensiune. Dupa 6 saptamani, medicul analizeaza carnetul respectiv si stabileste daca intr-adevar e vorba despre hipertensiune sau nu.

RECOMANDARI. Initial se recomanda tratament nefarmacologic, adica se impune schimbarea stilului de viata: trebuie suprimate sedentarismul, stresul, fumatul, alcoolul, atentie la sarea din alimentatie! In caz de obezitate trebuie urmat un regim pentru pierderea in greutate.

Potrivit dr. Iuliana Apostol, orice tratament de hipertensiune trebuie sa tinteasca valoarea sub 140 mmHg cu 90 mmHg, iar la diabetici sub 135 mmHg cu 85 mmHg. Aceste valori se obtin progresiv, in functie de pragurile de la care s-a plecat si de valoarea cea mai mica a tensiunii la care pacientul se simte bine. "Pornim de la principiul ca nu se trateaza hipertensiunea, ci pacientul care ar putea sa aiba si alti factori de risc (diabet zaharat, dislipidemie etc.), afectiuni si suferinte ale organelor-tinta (inima, rinichi, vase etc.)".

DATE ACTUALE

Valorile de la care porneste hipertensiunea au scazut din ce in ce mai mult de-a lungul timpului. "De exemplu, in urma cu 20 de ani se stabilea diagnosticul de hipertensiune cand pacientul avea 160 mmHg cu 95 mmHg", precizeaza dr. Iuliana Apostol. In tabel prezentam clasificarea actuala a nivelurilor de tensiune arteriala.

Nivel / Sistolica mmHg / Diastolica mmHg
  • optimal / sub 120 / sub 80
  • normal / 120-129 / 80-84
  • normal inalt / 130-139 / 85-89
  • hipertensiune usoara / 140-159 / 90-99
  • hipertensiune moderata / 160-179 / 100-109
  • hipertensiune severa / peste 180 / peste 110
  • hipertensiune sistolica izolata / peste 140 / sub 90

    Sursa: Societatea Europeana de Hipertensiune
  • ×