x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hipertensiunea si stresul

Hipertensiunea si stresul

04 Apr 2006   •   00:00

Un studiu efectuat de Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si Munca arata ca 28% dintre europeni considera ca serviciul lor reprezinta o sursa de stres. Ca este asa o dovedeste frecventa cu care auzim fraze de genul: "Ma enervez din ce in ce mai des atat la serviciu, dar si acasa. Si inima imi bate de parca vrea sa sara din piept!". Sfatul medicilor in asemenea situatii este sa luati masuri pana nu este prea tarziu. Incercati sa controlati factorii de stres, deoarece acesta favorizeaza cresterea ritmului cardiac, iar in timp aparitia hipertensiunii arteriale.

Efort de adaptare

Stresul obliga organismul nostru sa fie intr-un continuu proces de adaptare. Efortul de adaptare modifica echilibrul nervos si hormonal, scade capacitatea de concentrare si productivitatea. Pe acest fond, apare hipertensiunea arteriala. Iar daca stresul este asociat cu alti factori de risc – fumat, alimentatie dezechilibrata, consum de alcool –, atunci hipertensiunea are unda verde sa se instaleze.

Depistarea precoce a hipertensiunii arteriale da posibilitatea sa luam masuri inainte de aparitia complicatiilor: accidente vasculare cerebrale, boli coronariene, chiar moartea subita. Tensiunea arteriala normala trebuie sa fie intre 12-12,9 centimetri mercur (maxima) cu 8,4 (minima). Cand valorile tensiunii arteriale depasesc 14 cu 9 se vorbeste deja despre hipertensiune. La valori de peste 18 cu 11, hipertensiunea este intr-o faza severa, cu grad mare de risc.

"Se stie si de «hipertensiunea de halat alb», provocata de stresul consultului medical. De aceea, diagnosticul nu se poate pune dupa o singura masurare", precizeaza conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Pentru stabilirea diagnosticului de hipertensiune se efectueaza cel putin doua masuratori la interval de cinci minute, apoi cel putin trei masuratori la interval de o saptamana. Valorile pot varia de la o determinare la alta, de aceea masuratorile se fac atat la mana stanga, cat si la mana dreapta, atat la membrele superioare, cat si la cele inferioare.

EVOLUTIE. Hipertensiunea este o boala care evolueaza fara simptome, din acest motiv este numita "ucigasul tacut". Pe plan mondial, mortalitatea in randul hipertensivilor este de doua ori mai mare decat in cazul persoanelor cu tensiune normala. Oamenii nu se prezinta periodic la medic, ceea ce face ca boala sa fie depistata tarziu.

INCIDENTA. In general, incidenta hipertensiunii arteriale este diferita la barbati fata de femei. Astfel, dupa 40 de ani, aproximativ 40% dintre barbati sufera de hipertensiune. La femei, cresterea tensiunii arteriale se manifesta dupa menopauza (45-48 de ani), pentru ca, dupa aceasta varsta, scade secretia de hormoni estrogeni care le protejau de pericolul bolilor cardiovasculare.

STIRI
DIETA. Desi beau mult vin, mananca multa branza, paine si cartofi prajiti, francezii se mentin in forma, printre ei fiind foarte putini supraponderali. Care este secretul? Nutritionistii francezi spun ca este vorba despre atitudine. Francezii cred cu convingere ca a te aseza de doua ori pe zi la masa cu familia este calea catre o viata sanatoasa. La ei, masa dureaza minimum 20 de minute. Nu mananca niciodata in graba, iar intre mese nu iau nici un fel de gustare. Studii efectuate de cercetatorii americani sustin insa altceva. Locuitorii Frantei mananca mai putin decat americanii. Incepand de la mancaruri si pana la bauturi, portiile sunt deosebit de mici in comparatie cu cele americane.

VITAMINA B6. Produsele bogate in vitamina B6 pot reduce riscul de Parkinson. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Erasmus Medical Center (Rotterdam), dupa ce au tinut sub observatie un deceniu 5.300 de persoane, cu varste peste 55 de ani. Cercetatorii au analizat pozitia ocupata in dieta de produsele bogate in vitaminele B6, B12 si acid folic. Aceste vitamine scad nivelul de homocisteina, un aminoacid ce poate afecta celulele nervoase. S-a dovedit ca vitamina B6 are efecte protectoare mult mai pronuntate decat vitamina B12 sau acidul folic. Surse de vitamina B6 sunt ouale, ficatul, spanacul, cartofii, varza rosie, morcovii, avocado, bananele, nucile, fisticul.

PEPENI. Un studiu publicat in revista americana Journal of Agriculture and Food Chemistry arata ca nu este bine sa pastram pepenii galbeni in frigider. Este vorba bineinteles despre pepenii intregi, nu despre cei pe care i-am taiat. In pepenii pastrati la temperatura camerei exista cu 20% mai mult betacaroten si licopen decat in cei pastrati la frigider. Betacarotenul si licopenul sunt doi antioxidanti puternici, care previn bolile cauzate de radicalii liberi (afectiuni cardiovasculare, renale, pulmonare etc.). Potrivit cercetatorilor Penelope Perins-Veazie si Julie Colling, continutul de betacaroten si licopen creste la temperatura camerei, deoarece pepenii galbeni continua sa se coaca, in vreme ce in frigider acest proces inceteaza.

×
Subiecte în articol: hipertensiunea sanatatea adultului