Un studiu efectuat de Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si Munca arata ca 28% dintre europeni considera ca serviciul lor reprezinta o sursa de stres. Ca este asa o dovedeste frecventa cu care auzim fraze de genul: "Ma enervez din ce in ce mai des atat la serviciu, dar si acasa. Si inima imi bate de parca vrea sa sara din piept!". Sfatul medicilor in asemenea situatii este sa luati masuri pana nu este prea tarziu. Incercati sa controlati factorii de stres, deoarece acesta favorizeaza cresterea ritmului cardiac, iar in timp aparitia hipertensiunii arteriale.
Efort de adaptare
STIRI
|
DIETA. Desi beau mult vin, mananca multa branza, paine si cartofi prajiti, francezii se mentin in forma, printre ei fiind foarte putini supraponderali. Care este secretul? Nutritionistii francezi spun ca este vorba despre atitudine. Francezii cred cu convingere ca a te aseza de doua ori pe zi la masa cu familia este calea catre o viata sanatoasa. La ei, masa dureaza minimum 20 de minute. Nu mananca niciodata in graba, iar intre mese nu iau nici un fel de gustare. Studii efectuate de cercetatorii americani sustin insa altceva. Locuitorii Frantei mananca mai putin decat americanii. Incepand de la mancaruri si pana la bauturi, portiile sunt deosebit de mici in comparatie cu cele americane.
VITAMINA B6. Produsele bogate in vitamina B6 pot reduce riscul de Parkinson. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Erasmus Medical Center (Rotterdam), dupa ce au tinut sub observatie un deceniu 5.300 de persoane, cu varste peste 55 de ani. Cercetatorii au analizat pozitia ocupata in dieta de produsele bogate in vitaminele B6, B12 si acid folic. Aceste vitamine scad nivelul de homocisteina, un aminoacid ce poate afecta celulele nervoase. S-a dovedit ca vitamina B6 are efecte protectoare mult mai pronuntate decat vitamina B12 sau acidul folic. Surse de vitamina B6 sunt ouale, ficatul, spanacul, cartofii, varza rosie, morcovii, avocado, bananele, nucile, fisticul.
PEPENI. Un studiu publicat in revista americana Journal of Agriculture and Food Chemistry arata ca nu este bine sa pastram pepenii galbeni in frigider. Este vorba bineinteles despre pepenii intregi, nu despre cei pe care i-am taiat. In pepenii pastrati la temperatura camerei exista cu 20% mai mult betacaroten si licopen decat in cei pastrati la frigider. Betacarotenul si licopenul sunt doi antioxidanti puternici, care previn bolile cauzate de radicalii liberi (afectiuni cardiovasculare, renale, pulmonare etc.). Potrivit cercetatorilor Penelope Perins-Veazie si Julie Colling, continutul de betacaroten si licopen creste la temperatura camerei, deoarece pepenii galbeni continua sa se coaca, in vreme ce in frigider acest proces inceteaza.
|