x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hipertensivii şi sângerarea din nas

Hipertensivii şi sângerarea din nas

de Florin Condurateanu    |    30 Iul 2011   •   21:00
Hipertensivii şi sângerarea din nas

Multe vorbe bramburite umbla prin popor cu privire la curgerea sangelui din nas. Se zice ca opresti sangerarea daca ridici mana stanga deasupra capului. Cum sa incetezi sangerarea ridicand mana ca la votarea fara bile! Se mai da un sfat: sa lasi capul pe spate! Alta stupiditate! Efectul e zero. In schimb, poti sa-ti faci mai mult rau, fiindca exista riscul sa inghiti sangele scurs din nas.

O singura actiune este potrivita: sa apesi puternic cu degetul nara care pierde sange. Si nu e rau sa sufli nasul pentru a-l curata de cheaguri.

O alta zicere care circula printre oameni este aceea ca hipertensivii sa fie multumiti daca le curge sange din nas, deoarece asa s-a redus presiunea prin supapa din nas. In acest mod s-a evitat pericolul spargerii unui vas din creier. Aceasta zicere contine un adevar in ea, fiindca hemoragia in nas chiar joaca rolul unei supape in calea cresterii tensiunii arteriale. De aceea, la hipertensivi nu se mai coaguleaza vasul care sangereaza, tocmai pentru ca aparitia unei cicatrice in nara sa nu anuleze supapa. Iar daca totusi se face oprirea sangerarii prin coagularea vasului, asta se aplica doar la o nara, astfel incat nara cealalta sa actioneze ca o supapa in cazul unui puseu de hipertensiune. Profesorul doctor Codrut Sarafoleanu, seful clinicii ORL de la Spitalul "Sf. Maria" din Bucuresti, spune ca epistaxisul, hemoragia nazala, cea mai frecventa, se inre­gistreaza la inceputul nasului, fiindca la un centimetru mai sus de marginea de jos a narii sunt multe vase de sange. Aproximativ 60% dintre sangerarile din nas sunt intalnite la hipertensivii care si-au neglijat boala sau au intrerupt tratamentul.

In caz de sangerare din nas se apasa nara si se merge la ORL-ist. Medicul face toaleta nasului prin spalare si aspiratie a cheagurilor. Apoi, se actioneaza asupra vasului sangerand prin cauterizare chimica cu nitrat de argint sau prin electroca­uterizare. Daca hemoragia este abundenta si nu se poate depista vasul care sangereaza se introduc in nas multe mese de tifon, umpland nara ca sa comprime vasul spart. In paralel se fac investigatii pentru aflarea cauzei de epistaxis. Exista medicamente care intaresc vasele si tonifica mucoasa. Sangerarea din nas este un simptom si nu o boala. Tocmai de aceea trebuie de­pistata boala generatoare de sangerare din nas.

×