x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Hipoglicemia

09 Oct 2004   •   00:00

Complicatiile diabetului sunt acute si cronice. Dintre complicatiile cronice se pot cita atacurile diabetului asupra vaselor mari si mici, asupra sistemului nervos, cardiovascular, asupra ochilor si rinichilor. Mai putin cunoscute sunt complicatiile acute: hipoglicemiile si cetoacidoza.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Hipoglicemiile, scaderile zaharului in sange, sunt complicatii mai degraba ale tratamentului decat complicatii ale diabetului propriu-zis. Profesor doctor Dan Mircea Cheta de la Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice "N. Paulescu" explica aceste lucruri.

Bolnavul de diabet poate face hipoglicemie daca nu respecta dieta (mananca atat cat trebuie si la timp). Alta cauza care duce la scaderea alarmanta a glicemiei este si efortul fizic, desi el face parte din strategia de tratament a diabetului. Dar nefolosirea corecta a efortului fizic si lipsa corelarii lui cu tratamentul insulinic conduce la hipoglicemii. La hipoglicemii se ajunge si prin exces de tratament, adica administrarea de prea multa insulina sau de prea multe medicamente hipoglicemiante. Cand faci tratament cu insulina nu ai voie alcool, poate doar un pahar la sarbatori. Cine are diabet si bea alcool face hipoglicemie. Cand evolutia diabetului a provocat si insuficienta renala, rinichiul nu mai metabolizeaza insulina si se ajunge la hipoglicemie. Coma hipoglicemica este o coma profunda, daca bolnavul nu este scos din aceasta stare, urmarile sunt grave, timpul de actiune trebuie sa fie de maximum trei minute, peste acest timp leziunile cerebrale date de coma duc la grave consecinte. Dar se poate evita intrarea in coma hipoglicemica, fiindca hipoglicemia da unele semne clare: senzatia de foame, transpiratie, stare de agitatie, palpitatii. Cel mai simplu este ca sa ne testam glicemia.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă