x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Homeopatia, mai tare ca antibioticele

Homeopatia, mai tare ca antibioticele

07 Dec 2004   •   00:00

Gastroenterita, cunoscuta si sub numele de gripa intestinala, este foarte frecventa iarna. De regula, se recomanda antibiotice. Dar ea poate fi tratata foarte bine fara medicamente, apeland la tratamente homeopate.

MAGDA MARINCOVICI

SOLUTIE. Produsele homeopate va pot scapa de neplacerile cauzate de gastroenterita
Gastroenterita este o inflamatie a stomacului si a intestinului. Aceasta afectiune debuteaza cu diaree de intensitate variabila, care survine de cele mai multe ori brusc, insotita de dureri gastrice, abdominale si de varsaturi. Formele grave pot genera deshidratarea. In majoritatea cazurilor, gastroenterita are origine infectioasa: virala (adenovirus, coronavirus, rotavirus etc.) sau bacteriana (salmonele, stafilococi etc.).

CAUZE. Un studiu efectuat in Franta a scos in evidenta ca, desi 90% dintre cazurile de gastroenterita sunt de origine virala, 33% dintre medici prescriu un antibiotic contra diareei. Chiar daca antibioticele actioneaza asupra bacteriilor, totusi aceste medicamente pot avea ca efect secundar agravarea diareei. O solutie in aceste situatii o reprezinta homeopatia.

AVANTAJE. Se stie ca gastroenterita ia forme diferite de la un individ la altul. Simptomele sunt variate: diaree asociata fie cu varsaturi, cu febra mare, fie cu o stare accentuata de oboseala. Avantajul tratamentelor homeopate este ca pot raspunde rapid si eficient in functie de simptomele pe care le prezinta pacientul. Obiectivul principal al tratamentelor este reducerea diareei si a varsaturilor si intrarea cat mai rapid in faza de rehidratare si reluare a alimentatiei normale.

REGIM ALIMENTAR. In gastroenterita este foarte important regimul alimentar care trebuie si el sa contribuie la diminuarea pericolului deshidratarii. Astfel, tratamentul homeopat stabilit de specialist va fi dublat de un regim alimentar adecvat. Principalele reguli ale regimului alimentar tinut in aceasta perioada sunt: a bea multa apa, dar cate putin, reducerea cantitatii de alimente in primele doua zile de la instalarea afectiunii, a manca preparate din orez, a se evita produsele lactate, fibrele, cafeaua, ceaiul, alcoolul si apa de la robinet.

REGULI DE IGIENA. De asemenea, este foarte importanta respectarea regulilor de igiena: spalatul mainilor inainte si dupa folosirea toaletei, evitarea folosirii impreuna cu o alta persoana a lenjeriei de pat sau a prosoapelor, dezinfectarea frecventa a toaletei.

PREPARATE HOMEOPATE. Este recomandata administrarea a 12 doze din doua in doua ore din unul dintre preparatele homeopate, pana la ameliorarea simptomelor. Daca starea nu se amelioreaza dupa doua-trei doze, se mai poate apela la un alt preparat din Arsenicum album (pentru extenuare, frisoane, sete, varsaturi, diaree si arsuri), Ipeca (pentru greata si varsaturi), Nux vomica (pentru extenuarea provocata de mese abundente).

TERAPII ALTERNATIVE
Solutii eficiente pentru combaterea gastroenteritei mai ofera presopunctura si acupunctura prin care se reuseste armonizarea organelor digestive. Pentru calmarea simptomelor care uneori iau forme severe se poate apela si la decocturi din plante cu actiune rapida in calmarea tubului digestiv, reducerea starii de greata si a aciditatii. Dar trebuie retinut ca este necesara consultarea specialistilor in terapii alternative, ei fiind cei care stabilesc exact tratamentul potrivit fiecarui pacient.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă