x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hormonii care aduc batranetea

Hormonii care aduc batranetea

02 Oct 2004   •   00:00

Imbatranirea este un fenomen natural, fiziologic. Factorii care guverneaza imbatranirea sunt multipli, hormonii reprezinta si ei un astfel de factor. Felul cum imbatranim este influentat de stofa fiecaruia, stofa genetica este importanta, dar cantareste si maniera in care ne-am trait anii, stilul de a manca, de a face miscare.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Unele vicii grabesc sosirea batranetii, naravuri precum tutunul sau alcoolul. Organizatia Mondiala a Sanatatii a pus in circulatie urmatoarea fraza: "A imbatrani cu succes inseamna dreptul la viata autonoma, dreptul la intimitate, adica la viata sexuala, si dreptul la o viata fara durere".

Doctor Ileana Marinescu, medic primar la Institutul de endocrinologie "Parhon", explica actiunea hormonilor in procesul de imbatranire. Maximumul de forma al functiilor organismului se inregistreaza la 30 de ani, apoi declinul incepe accentuat la femei, la 50 de ani o data cu menopauza, iar la barbati, la 55-60 de ani, legat de andropauza. Trei grupe de glande participa la fenomenul de imbatranire: in primul rand, hormonul de crestere in inaltime produs de hipofiza, dar si un intermediar al hormonului de crestere, substanta proteica somatomediu sintetizata in ficat, care se afla in cartilagii si in os. Importanta in imbatranire au si hormonii sexuali, estrogenii la femei si androgenii la barbati. La femei exista o singura celula, foliculul ovarian, care participa atat la fecundare cat si la secretarea de estrogeni, de aceea activitatea lui se opreste si se instaleaza menopauza, nu se mai indeplineste nici functia reproductiva, nici producerea de hormoni feminini, oprirea e brusca. Barbatii au insa doua celule, una specializata pe reproducere si alta care fabrica androgeni. In timp ce menopauza este o granita neta, andropauza se instaleaza treptat. Al treilea hormon implicat in fenomenul de imbatranire este dehidroepiandrosternul, un hormon produs de glandele suprarenale si de creier, de fapt cel mai fidel indicator de imbatranire.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă