x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hormonul fericirii

Hormonul fericirii

15 Apr 2004   •   00:00

Buna dispozitie si echilibrul interior depind de nivelul serotoninei, hormonul fericirii. Pentru a scapa de tristete, specialistii recomanda relaxarea in aer liber, alimentat ia bogata in glucide si, in unele cazuri, un tratament pe baza de serotonina.

"Serotonina este denumita hormonul fericirii pentru ca lipsa ei provoaca depresia nervoasa ", precizeaza doctorul chimist Ana Maria Stefa nescu, cercetator stiintific la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon".

AVANTAJE. Studiile au aratat ca serotonina favorizeaza buna dispozitie, confortul psihic, calmul, siguranta, increderea in sine, relaxarea si concentrarea. De asemenea, cercetatorul Ana Maria Stefanescu spune ca este un hormon foarte important pentru echilibrul femeii. Serotonina este unul dintre principalii neurotransmitatori ai creierului, fiind secretata de acesta. Lumina naturala favorizeaza sinteza serotoninei. De aceea profitati de lumina soarelui si petreceti cat mai mult timp in aer liber.

Pe de alta parte, aproximativ 90% din cantitatea de serotonina este secretata la nivelul intestinelor. In acest sens, la Institutul "Parhon" se dozeaza serotonina pentru depistarea tumorilor la nivelul intestinelor (sindrom carcinoid).

VARSTA SI STRESUL. Pe masura ce inaintam in varsta, secretia de serotonina scade. In plus, stresul contribuie la diminuarea nivelului de serotonina. Astfel apar starile depresive, anxietatea si insomnia. "Pentru persoanele cu labilitate emotionala, stresul este accentuat, acestea suferind mai mult din cauza nivelului scazut de serotonina ", sustine cercetatorul Ana Maria Stefanescu

STELUTA INDREI


Bananele, fructele datatoare de buna dispozitie

Creierul are nevoie de zahar pentru a continua sa produca serotonina. Pentru aceasta, specialistii recomanda o alimentatie bogata in glucide. Carnea de pui si cea de curcan contin un aminoacid care este transformat in serotonina. Insa bananele sunt pe primul loc din punct de vedere al continutului in serotonina. Vitaminele B6 si C, acidul folic si zincul participa la sinteza hormonului fericirii. Acestea se gasesc in citrice, ardei gras, spanac, salata verde, fasole, linte. Nu trebuie omisa ciocolata, un adevarat stimulent psihic, dar nu faceti excese!

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă serotonina