x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Iarna vine cu fracturi

Iarna vine cu fracturi

de Gabriela Antoniu    |    13 Dec 2007   •   00:00
Iarna vine cu fracturi

Clasicul ghips aplicat măinilor şi picioarelor fracturate e de domeniul trecutului. Mihai Paraschiv, medic primar ortoped la Spitalul de urgenţă "Dimitrie Bagdasar" din Capitală, recurge la intervenţii chirurgicale de urgenţă ce permit mobilizarea bolnavului imediat după operaţie.



Clasicul ghips aplicat măinilor şi picioarelor fracturate e de domeniul trecutului. Mihai Paraschiv, medic primar ortoped la Spitalul de urgenţă "Dimitrie Bagdasar" din Capitală, recurge la intervenţii chirurgicale de urgenţă ce permit mobilizarea bolnavului imediat după operaţie.


Iarna aduce zăpadă, gheţuş şi, o dată cu ele, şi fracturi. Potrivit medicului primar ortoped Mihai Paraschiv, in sezonul rece, numărul fracturilor la măini şi picioare provocate de condiţiile meteo creşte considerabil. Cei mai expuşi sunt bătrănii, in cazul lor fracturile de şold fiind cel mai des intălnite şi necesitănd montarea unor proteze. Dacă pănă acum in cazul unor fracturi se apela la aparatul ghipsat care imobiliza bolnavul cel puţin o lună, Mihai Paraschiv spune că in cazul fracturilor membrelor inferioare, printr-o intervenţie chirurgicală de urgenţă, pacienţii pot fi mobilizaţi chiar a doua zi după operaţie. Mai intăi prin mişcări pasive la pat, apoi, in funcţie de evoluţia postoperatorie, se trece progresiv la scurte plimbări. Pentru recuperarea pacienţilor cu fracturi, Spitalul Bagdasar dispune de o clinică de kinetoterapie cu dotările necesare. Potrivit lui Mihai Paraschiv, la acest spital se operează in medie 1.800 de fracturi pe an, aproximativ 400 dintre ele fiind rezultatul accidentelor rutiere. Din cauza lipsei echipamentelor şi a materialelor sanitare necesare in spitalele din provincie, Clinica de Ortopedie de la Bagdasar preia şi tratează şi 30%-40% din cazurile din ţară. Dintre acestea, 600 sunt realizate de Mihai Paraschiv, el fiind şi singurul medic care montează proteze de umăr din Clinica de Ortopedie.


PRIM AJUTOR. Un rol important in reuşita unei operaţii il are primul ajutor la locul accidentului, mai spune Mihai Paraschiv, imobilizarea provizorie a fracturilor, indepărtănd complicaţiile ulterioare. Mijloacele de imobilizare sunt atelele ghipsate sau cele improvizate din crengi, scănduri, de lungimi şi lăţimi variabile, in funcţie de regiunile la nivelul cărora se aplică. Imobilizarea trebuie să cuprindă in mod obligatoriu articulaţiile situate deasupra şi dedesubtul fracturii, pentru a impiedica deplasarea fragmentelor osoase. In cazul fracturilor deschise, insoţite de hemoragii, nu trebuie uitată montarea unui garou deasupra leziunii, care poate fi improvizat dintr-un elastic, cordon, faşă etc. De asemenea, Mihai Paraschiv avertizează că, in cazul fracturilor, un risc crescut il prezintă bătrănii, bolnavii de osteoporoză, anemicii, diabeticii, dar şi cardiacii, intervenţia chirurgicală şi vindecarea in cazul lor fiind mai anevoioase.


Minusuri

De la preluarea conducerii Spitalului Bagdasar de echipa Anca Buliman - director şi Cristina Berteanu - director medical, lucrurile au intrat pe un făgaş normal in ceea ce priveşte finanţarea, echipamentele şi materialele sanitare necesare. Cu toate acestea, clinica de ortopedie se mai confruntă totuşi cu unele probleme. Una dintre acestea este lipsa săngelui necesar transfuziilor operatorii şi postoperatorii, donaţiile sanguine fiind in continuă scădere. Medicul Mihai Paraschiv face un apel in acest sens, fiecare mililitru de sănge donat fiind important pentru salvarea unor vieţi. Â


×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă mihai paraschiv