x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Încetineala din stomac

Încetineala din stomac

de Florin Condurateanu    |    11 Dec 2008   •   00:00

Zice românul inspirat că dragostea trece prin burtă sfătuindu-le pe tinerele neveste că cel mai bine pot lupta cu amantele, cu tentaţiile soţilor de a face curte prospăturilor, doar făcând o ciorbă bună, o musaca gustoasă şi o plăcintă să te dai în vânt după ea.

Dar iată că medicina aduce o corectură adevărată acestei ziceri: nu numai dragostea trece prin burtă, ci şi starea de bine, confortul trec şi ele tot prin burtă. Cum îşi poate proteja omul aparatul digestiv astfel încât acesta să nu-i dea suferinţe? Este decisiv pentru buna funcţionare a întregului sistem digestiv cum se goleşte stomacul. Alimentele care întârzie nepermis de mult în stomac duc la necazuri şi la o stare rea. Dintre alimentele criticate din acest punct de vedere sunt grăsimile. O mâncare prea bogată în grăsimi încetineşte evacuarea stomacului. Când alimentele poposesc prea mult în stomac apar efecte negative: creşterea secreţiei de acid în stomac, balonarea etc. Sfatul medicilor este de a mânca grăsimi cu măsură, pentru a facilita evacuarea în condiţii normale a stomacului. Consumate în cantitate prea mare, dulciurile creează o concentraţie osmotică ridicată în intestinul subţire. Consumatorul de dulciuri peste măsură are nevoie să-şi dilueze dulciurile concentrate. Astfel, prin jocul presiunii osmozei, migrează apă în interiorul intestinului subţire de unde apare pericolul de diaree, de crampe. Şi aici, ca şi în cazul grăsimilor, trebuie o frână în consumul exagerat de dulciuri concentrate. Prof. dr. Alexandru Oproiu, şef de şcoală în gastroenterologie, continuă această temă importantă de menajare a sistemului digestiv. Oamenii trebuie să ştie că proteinele, chiar în cantitate mare, sunt uşor asimilate în tubul digestiv. Deci problemele de disconfort nu vin de la proteine. Dar trebuie să mâncăm proteine de bună calitate, fiindcă acestea sunt desfăcute de ficat în cărămizile ce constituie structura tuturor ţesuturilor. Şi proteinele sunt cele care peticesc, repară şi înlocuiesc orice ţesut stricat din organism.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă