x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Igiena cerebrala

Igiena cerebrala

17 Iun 2004   •   00:00

Continuam sa discutam despre batranete cu doctor Marcela Covic, medic primar in geriatrie si psihiatrie, sefa de sectie la Institutul National de Geriatrie si Gerontologie "Ana Aslan".

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

O zicala spune ca un om are varsta arterelor sale. Exista mult adevar in aceasta zicere fiindca sangele iriga, hraneste toate tesuturile, iar actiunea este ingreunata daca pe vase s-a depus multa "zgura" de grasimi si diametrul s-a stramtat. Dar la fel de importanta este si personalitatea, fiindca o personalitate armonica il fereste pe om de stres si batranetea este amanata sau cand vine ea este inteleapta. Nu trebuie sa se instaleze panica stresanta ca l-a lasat pe varstnic memoria, ca il tradeaza atentia.

Atentia devine mai selectiva, la fel si memoria, nu mai citesti tot, citesti anumite carti. Varstnicii uita adesea ce au mancat ieri, dar isi amintesc cum era imbracata iubita acum 60 de ani, cand a venit la prima plimbare. Memoria indepartata s-a pastrat fiindca informatia s-a stocat intr-o structura neurologica viguroasa, a fost puternica si afectivitatea de tinerete, iar acum informatiile se lipesc pe un aparat neurologic uzat. Poti lupta cu batranetea stabilind contacte si legaturi cu cat mai multe persoane. Aceasta strategie trebuie sa opereze si in privinta patimii cu care muncesti la serviciu. Nu e bine ca toata existenta sa se invarta doar in jurul serviciului, sa ai si alte preocupari, sa te absoarba si alte activitati pentru ca sa nu pici din varful acoperisului cand te pensionezi.

Este bine ca inca din tinerete, duminica sa faci altceva decat meseria, sa te relaxezi. Duminica trebuie sa constituie o igiena cerebrala. Au fost pusi in boxa acuzatilor pentru delictul de aducere a batranetii niste radicali liberi. Tocmai de aceea trebuie luate si medicamente impotriva radicalilor liberi, dar si medicatii impotriva bolilor ce grabesc imbatranirea. Este recomandata terapia cu gerovital, aslavital, cu vitamina E, coenzima Q10, cu medicamente pentru aparatul cardiovascular.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă