x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Imbatranirea ochilor

Imbatranirea ochilor

00 0000   •   00:00

Cu trecerea anilor imbatraneste organismul, deci firesc este sa imbatraneasca si ochii. Imbatranirea ochilor inseamna a nu mai vedea bine de aproape, a nu mai putea citi fara ochelari si aceasta presbiopie necesita dioptrii cu plus. Necesitatea lentilelor cu plus pentru vederea de aproape, slabita de inaintarea in varsta, nici nu e considerata boala. Alaturi de miopie si astigmatism, vederea slaba de aproape, numita generic hipermetropie se incadreaza in grupa viciilor de refractie. De altfel, viciile de refractie se cam mostenesc. De exemplu, daca atat mama, cat si tatal sunt miopi, mai mult ca sigur copilul va avea nevoie si el de ochelari pentru corectarea miopiei. Imaginea se formeaza intr-un anumit loc pe retina. Daca imaginea se formeaza insa in fata sau in spatele retinei, aceste situatii se incadreaza in viciile de refractie, iar sarcina ochelarilor este tocmai sa aduca imaginea pe retina.  

Miopia  

Miopia se caracterizeaza prin formarea imaginii in fata retinei. Ochiul miop este mai mare si vede prost la distanta. Corectarea se face cu lentile sferice cu minus si se prescrie lentila cea mai mica cu care vede bine ultimul rand la tabloul optotip, adica daca vede bine si cu –0,75 nu i se da –1. Miopia mica, pana la dioptria –3, nu creste decat foarte foarte discret. Miopia medie se incadreaza intre dioptriile –3 si –6, si aceasta dioptrie medie progreseaza o data cu cresterea copilului in inaltime, iar dioptriile se stabilizeaza de obicei pe la 16-18 ani. Miopia forte depaseste –6 si ea creste toata viata, fiind mai grava. Miopia forte se insoteste de leziuni ale fundului de ochi.  

In nici o boala oftalmologica nu se recomanda asa-zisa odihnire a ochilor, nu se recomanda evitarea efortului vizual. Ba din contra, ochii trebuie folositi la maximum cat mai intens in orice boala oftalmologica si in cazul oricarui viciu de refractie. Miopia trebuie controlata anual daca este miopie forte. Miopia poate duce la dezlipiri de retina. Cresterea dioptriilor in miopie nu poate fi oprita nici cu picaturi, nici cu alte medicamente, nici cu unele vitamine sau alimente. Daca ochelarii nu se poarta nu inseamna ca vor creste dioptriile. Nepurtarea ochelarilor insa chinuie ochiul care se forteaza, se inroseste, lacrimeaza.  

In miopiile mari se pot face si operatii pentru corectarea vederii, dar pacientul trebuie sa fi depasit varsta de 18 ani si nu trebuie sa aiba leziuni pe fundul de ochi. Operatia cu laser nu il face pe om sa vada mai bine decat vedea cu ochelarii, ci doar ii permite sa renunte la ochelari.  

Hipermetropia 

Dupa ce a explicat miopia, prof. dr. Monica Pop, directorul general al Spitalului de Urgente Oftalmologice, da lamuriri si in privinta celorlalte vicii de refractie. Hipermetropia este inversa cu miopia. Imaginea se formeaza in spatele retinei, omul vede bine la distanta, dar vede rau la citit si de aproape si oboseste mai repede. Hipermetropia mare, care se intalneste mai rar, inseamna ca omul vede rau si la distanta, si aproape.  

In hipermetropie se recomanda lentilele sferice cu plus. Si, spre deosebire de miopie, se prescriu lentilele cele mai mari cu care vede ultimul rand la tabloul optotip cu litere. Hipermetropia poate da strabism si ambliopie, dar poate sa nu duca la nici o complicatie. Copilul hipermetrop poate sa urmeze orice meserie.  

Astigmatismul 

Astigmatismul este un alt viciu de refractie, care presupune o diferenta de refractie intre cele doua meridiane ale ochiului. In astigmatism, sfera ochiului este putin turtita, adica usor ovala. Daca diferenta dintre meridianele ochiului este mai mare de 0,5 dioptrii, diagnosticul este de astigmatism.  

Astigmatismul este simplu daca imaginea se formeaza bine pe unul dintre meridiane si se formeaza rau pe celalalt meridian, existand astigmatism miopic sau hipermetrop. Exista si astigmatismul compus, cand ambele meridiane prezinta vicii de refractie mai mari de 0,5. Astigmatismul mixt inseamna ca un meridian este miop, iar celalalt meridian este hipermetrop. In general, omul nu suporta o diferenta de dioptrii intre cei doi ochi mai mare de trei dioptrii, si asta nu se poate corecta bine cu ochelarii. Tocmai de aceea, oamenii cu diferenta de dioptrie intre cei doi ochi depasind trei dioptrii trebuie sa poarte lentile de contact.  

ATENTIE, PARINTI! Este gresita ideea ca trebuie menajata vederea copilului miop si ca urmare el nu trebuie indreptat spre meserii care solicita vederea. Este fals! Copiii miopi trebuie dirijati spre meserii care chiar folosesc intens ochii, precum proiectarea, calculatoarele, desenul, spre meserii de ceasornicar si bijutier. Alta este contraindicatia. Copilul miop nu trebuie sa faca eforturi fizice mari, sa ridice greutati sau sa faca sporturi de performanta. Niste obligatii trebuie scrise cu litere de foc: imediat dupa nastere, in maternitate, sugarului trebuie sa i se faca un control oftalmologic, fiindca se pot descoperi unele boli oftalmologice congenitale, care necesita o interventie chirurgicala imediata. A doua obligatie ce trebuie respectata cu sfintenie este aceea de a face oricarui copil un control oftalmologic la varsta de 3 ani. Fiecare copil trebuie vazut de oftalmolog la 3 ani pentru a depista, de exemplu, orice viciu de refractie. Daca nu exista acest control oftalmologic poate aparea un pericol mare. Un copil poate sa nu vada bine cu un ochi, de exemplu, sa fie hipermetrop doar la un ochi sau sa aiba astigmatism doar la un ochi. Copilul insa se descurca cu celalalt ochi care este bun si ochiul cu viciu de refractie se dezobisnuieste sa vada, devenind ambliop. Doar pana la 6 ani se pot face exercitii de recuperare a ochiului rau. Dupa 6 ani, acestea nu mai au nici un efect si omul va fi ambliop toata viata, neputand sa urmeze unele meserii, sa aiba carnet de conducere, fiindca un ochi s-a dezobisnuit din copilarie sa nu vada.

×
Subiecte în articol: miopia refractie astigmatismul