x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Implantul cohlear

Implantul cohlear

26 Mai 2009   •   00:00
Implantul cohlear
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Persoanele lipsite total de auz au o şansă: implantul cohlear. Rezultate spectaculoase sunt consemnate la copiii până la vârsta de patru ani. Totuşi, acest tip de implant nu este restricţionat de vârstă.



"Implantul cohlear este singura modalitate de reabilitare auditivă pentru toate persoanele diagnosticate cu hipoacuzie neurosenzorială bilaterală severă, profundă şi cofoză (pierdere totală de auz). Sunt persoane care nu au limbaj dezvoltat, nu au inteligibilitate şi pe care nici cele mai puternice proteze auditive clasice nu le pot ajuta. Efecte spectaculoase într-un termen relativ scurt se înregistrează în mod special la copiii cu vârste de până la 3-4 ani, la care abilitarea vorbirii se realizează mult mai uşor (circa un an)", spune Mihaela Ionescu, executive manager Clinica Audio Optica.

În colaborare cu producătorul Advanced Bionics (USA), Audio Optica pune la dispoziţie o echipă pluridisciplinară: chirurgi ORL, audiologi, bioingineri, psihologi, fizicieni, foniatri, logopezi. Astfel, a obţinut, în final, după ani de muncă, o persoană integrată deplin social şi profesional. Pe tot parcursul procesului de implant cohlear, echipa este în contact permanent cu pacientul şi familia acestuia. Deoarece în procesul de implant (care poate dura de la 1 la 3 ani) reabilitarea prin logopedie, fitting şi evaluarea psihologică periodică sunt esenţiale. Altfel intervenţia chirurgicală nu-şi atinge scopul.

Un dispozitiv pentru implantul cohlear reprezintă o proteză semi-implantabilă chirurgical, formată dintr-o parte implantabilă (portelectrod) şi o componentă externă (un audioprocesor purtat ca o proteză auditivă retroauriculară şi o antenă ataşabilă prin efect magnetic de partea implantabilă).

Diferenţa principală între aparatele auditive convenţionale şi implantul cohlear constă în faptul că acesta redă auzul pacientului indiferent de nivelul şi tipul de surditate instalate, întrucât stimulează direct nervul auditiv.

Este obligatoriu ca, înainte de intervenţia chirurgicală, persoana supusă procesului de implant să poarte minimum 6 luni aparate auditive clasice, pentru a elimina posibilitatea ca afecţiuni neuro-psihice sau autismul să poată deveni ulterior piedici în obţinerea rezultatelor preconizate prin implantare cohleară, dar şi pentru a se observa reacţiile pacientului la contactul cu mediul sonor, adesea readaptarea făcându-se cu adevărate şocuri psihologice.

Eliminarea oricărui risc în privinţa reuşitei implantului cohlear presupune o serie de teste şi analize. Cercetările efectuate şi experienţa clinică arată că riscurile asociate intervenţiei chirurgicale sunt minime, comparativ cu alte intervenţii de rutină la nivelul urechii medii, intervenţia chirurgicală presupunând existenţa unui bloc operator cu dotare complexă.

Procesul de reabilitare auditivă este unul de durată, care necesită o implicare din partea echipei de implant şi a familiei.

Clinica Audio Optica oferă toate serviciile pentru diagnosticarea aprofundată şi evaluarea gradului de surditate, protezare auditivă sau, în cazurile pierderilor totale de auz - implantul cohlear. În fiecare an, în România se nasc aproximativ 100 de copii condamnaţi la surzenie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cohlear