x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Implantul de stent, un lux?

Implantul de stent, un lux?

de Raluca Cret    |    28 Iun 2010   •   00:00

Implantul de stent, cea mai eficientă procedură în caz de infarct, se efectuează rar, deoarece Ministerul Sănătăţii nu a alocat suficiente fonduri pentru intervenţiile de specia­litate. Depindem foarte mult de fondurile, care încă nu au venit la spitale", a declarat doctorul Dan De­leanu, preşedintele Societăţii Ro­mâne de Cardiologie, în cadrul Conferinţei Naţionale de Cardiologie de la Tg. Mureş. Aceasta poate fi una din­tre explicaţiile numărului mare de decese din cauza infarctului.

În România există doar 10 centre unde se realizează această intervenţie, în timp ce în Ungaria există 16 centre. În Ungaria, se realizează 20.000 de intervenţii, în Bulgaria, 13.000, iar în România doar 7.000 de bolnavi beneficiază, anual, de un stent.
Cardiologii atrag atenţia că procedura de implantare a stentului cu tra­tamentul aferent, costă mai puţin com­parativ cu tratamentul con­ven­ţional. Doctorul Benedek Imre, directorul Clinicii de Cardiologie din Tg. Mureş, susţine că implantul de stent costă 1.500-2.000 de euro, în timp ce tratamentul clasic, cu trombolitic, costă 6.000 de euro.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă