x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei În casă cu bolile

În casă cu bolile

de Magda Marincovici    |    28 Iun 2011   •   21:00
În casă cu bolile

In fiecare an, in Regiunea Europeana, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) inregistreaza peste 100.000 de decese din cauza conditiilor im­pro­­prii ale locuintelor. O locuinta ina­­decvata poate fi sursa a nu­me­roa­se traumatisme si boli evitabile, in spe­­cial respiratorii, ale sistemului ner­­­­vos, cardiovasculare, dar si a multor cancere. Acestea sunt concluziile alarmante ale unui raport publicat saptamana trecuta de Biroul regio­nal al OMS pentru Europa intitulat 'En­vironmental burden of disease associated with inadequate haousing'.

Ar trebui sa fim in siguranta in spa­tiul in care locuim. Or, adesea nu se intampla asa, in special in cazul persoanelor vulnerabile care stau mai tot timpul in casa. In aceasta categorie sunt inclusi varstnicii, copiii mici, persoanele cu dizabilitati fi­zice, precizeaza Zsuzsanna Jakab, directorul regional al OMS pentru Europa. O casa care prezinta conditii de locuit inadecvatate reprezinta o grava amenintare asupra sanatatii, dar este, totusi, o problema evitabila, consi­de­ra directorul OMS. In acest fel, sunt avertizate autoritatile locale sa analizeze politicile in domeniul lo­cuintei pentru a proteja sanatatea eu­ro­penilor.

Este pentru prima data cand un raport substantial prezinta factorii de risc asociati cu o locuinta improprie traiului: zgomotul, umi­ditatea, calitatea aerului, frigul, secu­ri­tatea la domiciliu. Iata si cateva exemple din raport. Absenta ma­su­ri­lor si a dispozitivelor de protectie do­mestica, cum ar fi detectoarele de fum, provoaca, anual 0,9 decese la 100.000 de locuitori din regiunea Europa, respectiv peste 7.000 de de­cese, atentie, perfect evitabile. In aceeasi zona geografica sunt raportate 12,8 decese la 100.000 de lo­cui­tori din cauza frigului din locuinte, 2-3 decese la 100.000 de locuitori din cauza expunerii la radon.

Fumatul pasiv provoaca 7,3 decese, folosirea de combustibili solizi ca sursa de ener­gie, fara asigurarea unei aerisiri corespunzatoare, este asociata, anual, cu 16,7 decese la 100.000 de copii si cu un deces la 100.000 de adulti. In majoritatea societatilor europene, populatiile stau aproximativ 90% din timp in interiorul unei cladiri, de aceea asigurarea unor conditii civilizate contribuie la preventia multor boli. Totusi, inca foarte multe persoane se imbolnavesc, deoarece in casa in care locuiesc sunt expunse unui zgomot excesiv, umiditatii; casa este suprapopulata, este incalzita cu combustibili care viciaza aerul, nu are toaleta cu apa, baie sau dus.

Potrivit statisticilor Eurostat, peste 40% dintre romani au locuinte fara toaleta conectata la reteaua de apa-ca­nal si nu dispun de baie sau dus. Astfel, intre statele UE, la acest capitol, Ro­mania se plaseaza pe primul loc, ur­mata de Bulgaria cu 26% locuinte fara toaleta cu apa. Peste jumatate dintre romani traiesc in locuinte su­praaglomerate, iar 22% re­clama infiltrari de apa prin aco­peris, umezeala in pereti, pardoseala sau fundatie. Potrivit statisticilor eu­ropene, 37,7% dintre romani traiesc in apartamente, 60,7% in case si 1,6% in duplexuri. La nivelul UE, 17,8% din­tre europeni locuiesc in conditii su­praaglomerate, 15,9% se plang de in­filtratii de umezeala, 7,3% conside­r­a­ ca locuinta este prea intunecata etc.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei