x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei In discoteci si baruri, aerul este otravit de tigara

In discoteci si baruri, aerul este otravit de tigara

13 Sep 2004   •   00:00

In discoteci si restaurante, calitatea aerului respirat este periculoasa pentru sanatate. Principala cauza a vicierii aerului in aceste spatii publice este fumul de tigara.

Mai mult, fumul de tigara viciaza si aerul din spatiile frecventate de nefumatori. Nici in afara acestor spatii nu ne bucuram de aer curat. Pentru ca este puternic poluat de gazele de esapament.

Poluarea aerului, in special expunerea la monoxid de carbon, este cauza principala a intoxicatiilor grave. Organizatia Mondiala a Sanatatii a propus cateva repere: evitarea expunerii mai mult de o ora intr-un mediu in care nivelul de monoxid de carbon (CO) depaseste 30 mg/mc sau mai mult de un sfert de ora la peste 100 mg/mc. Din ianuarie 2005, printr-o directiva europeana se va impune ca in orase sa nu fie depasit nivelul de 10 mg/mc CO. Specialistii avertizeaza insa ca circulatia automobilelor si industriile nu sunt singurele vinovate de cresterea concentratiei de CO in aer. Cantitatile degajate de fumul de tigara sunt deosebit de periculoase si nefumatorii sunt din ce in ce mai afectati. Statisticile franceze arata ca aproximativ 3.000 de persoane isi pierd viata in aceasta tara din cauza tabagismului pasiv.

In general, in discoteci, nivelul de expunere la intoxicatie cu CO este de zece ori mai ridicata comparativ cu cea constatata in restaurante. Riscurile asupra sanatatii sunt si mai grave, daca tinem seama ca discotecile sunt locul preferat de distractie al adolescentilor si tinerilor.

Studiile efectuate in 12 orase din tara noastra demonstreaza corelatia directa dintre expunerea la factorii poluanti si rata mortalitatii generale.

Potrivit studiilor efectuate de Institutul de Sanatate Publica, in marile orase din tara noastra, poluarea cauzata de traficul auto este din ce in ce mai evidenta. Ca de altfel in restaurante, discoteci, braserii si baruri. Teoretic, prin lege, fumatul este interzis in scoli, spitale, aeroporturi si avioane, institutii. Dar, in realitate, se fumeaza fara probleme. Cancerul, alergiile si astmul sunt principalele boli favorizate de poluarea aerului. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă