x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Infarctul si diabetul

Infarctul si diabetul

11 Noi 2004   •   00:00

Profesorul doctor Dan Mircea Cheta, de la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon", spune ca diabetul provoaca si complicatii cronice, dar si acute, din ultima categorie facand parte cunoscutele hipoglicemii.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Pentru inceput este de lamurit presupunerea nespecialistilor cum ca omul care mananca multe dulcuri face diabet. De fapt, zaharul duce la diabet indirect, prin obezitate. Obezitatea conduce la diabet de tip 2, acela fara dependenta de insulina, un tip de diabet dobandit. O data ce a fost diagnosticat cu diabet, ai pus punct la capitolul dulciuri. Diabetul ataca vasele mari si vasele mici. Complicatia macroangiopatia diabetica inseamna afectarea inimii si a vaselor mari, ea este complicatia din prim-plan la maturii de peste 40 de ani, este intalnita mai ales la diabeticii de tip 2. Afectare vaselor mari de diabet este asemanatoare, dar nu identica, cu ateroscleroza.

La diabetici ateroscleroza se instaleaza mai devreme decat la ceilalti oameni. Cardiopatia ischemica, infundarea arterelor mari si mici se descopera mai frecvent la diabetici si aceste boli apar mai devreme. O alta caracteristica este ca la diabetici accidentele coronariene acute nu apar cu dureri, diabeticul poate face infarct fara durere. Aceasta se explica prin coexistenta neuropatiei diabetice, care, atacand nervii, altereaza perceperea durerii. De altfel, complicatia numita neuropatie diabetica inseamna afectarea sistemului nervos in totalitate, mai pregnant este lovit sistemul nervos periferic, la picioare. Pe diabetic il bate un pantof, apare o rosatura, o mica rana, care nu doare, fiindca nervii sunt afectati si piciorul cangreneaza. Microangiopatia diabetica, intalnita mai ales la tineri, in diabetul de tip 1, afecteaza vasele mici din tot corpul. El se localizeaza mai ales la ochi si retinopatia diabetica duce la orbire, dar se cantoneaza si in rinichi, cele mai dese dialize si transplanturi renale facand-se diabeticilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă