O analiza efectuata pe un lot de aproximativ un milion de pacienti din Statele Unite arata ca o treime dintre acestia au trecut peste un infarct fara a acuza o durere in zona toracica, simptom specific acestei suferinte cardiace. Studiul indica faptul ca un pacient din trei spitalizati pentru un infarct miocardic nu prezinta simptome toracice – durere sau o alta jena in piept. Informatiile au fost colectate din aproximativ 1.500 de spitale americane si prin analizarea a aproape un milion de cazuri de infarct inregistrate intre 1994 si 2006.
Pana la acest studiu, se stia ca 20% dintre cazurile de infarct sunt 'silentioase', respectiv fara simptome, procent si asa ingrijorator, avertizeaza profesorul doctor Herve Douard, cardiolog la CHU Bordeaux, citat intr-un articol publicat recent in editia online a Le Figaro. Dar iata ca in studiul publicat in Journal oft the American Medical Association in numarul din 11 februarie, absenta simptomelor toracice in infarct creste la 35%. Paleta simptomelor este foarte diversa in forme atipice, explica profesorul David Decroix, cardiolog la CHU Avignon. Astfel, pacientul poate avea o stare de rau in zona stomacului, a abdomenului sau poate acuza dureri de spate care iradiaza in umar, gat, brat. Pacientul poate sa aiba o respiratie mai greoaie, neobisnuita in situatii care nu presupun un efort deosebit.
'Deseori, infarctul miocardic este precedat cu cateva zile inainte de simptome: transpiratie abundenta, oboseala, slabiciune, respiratie scurta, dureri surde in piept care iradiaza in bratul stang, puls foarte mare. La aparitia oricarui dintre aceste simptome, trebuie consultat medicul cardiolog', spune prof. dr. Eduard Apetrei, cardiolog, seful Sectiei a II-a Cardiologie de la Institutul de Boli Cardiovasculare 'CC Iliescu'.
Dar pacientul se poate indrepta spre un infarct fara simptome specifice sau sa nu prezinte nici un simptom si doar examenul cardiologului sa confirme aceasta suferinta.
'Cateodata, bolnavul poate avea dureri scurte, carora nu le acorda importanta: il doare, de pilda, numai in umar, in antebrate sau numai in coate. Sau se intampla sa nu il doara la nivelul toracelui, ci la nivelul epigastrului. Cand durerea este in zona stomacului, bolnavul si, uneori, din pacate, chiar si doctorul confunda durerea de infarct cu o durere banala de gastrita sau de ulcer. Confuzia este posibila mai ales daca durerea de la nivelul epigastrului este insotita de greata, varsaturi. In general, insa, daca pacientul se prezinta la medic in timp util, specialistul observa semnele distinctive infarctului', precizeaza prof. dr Maria Dorobantu, seful Departamentului de Medicina Interna si Cardiologie de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.
Studiul efectuat in SUA mai arata ca medicii au tendinta de a subestima riscul de infarct la femeile tinere. Dar tocmai acest pericol il releva acest studiu: infarctul produs fara simptome toracice este mai frecvent la femei (42%), comparativ cu barbatii (30%). Potrivit acestui studiu, diferenta dintre barbati si femei se estompeaza in jurul varstei de 65 de ani. Inainte de varsta de 50 de ani, infarctul la femei este mai rar si principala cauza o reprezinta tabagismul. Pe langa acest factor, infarctul este favorizat de hipertensiune, dislipidemie (colesterol) si diabet.