x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Infarctul silenţios

Infarctul silenţios

05 Mar 2012   •   21:00
Infarctul silenţios

O analiza efectuata pe un lot de apro­xi­mativ un milion de pacienti din Sta­tele Unite arata ca o treime dintre a­cestia au trecut peste un infarct fara a acuza o durere in zona toracica, simptom specific acestei su­ferinte cardiace. Studiul indica faptul ca un pacient din trei spitalizati pen­tru un infarct miocardic nu pre­zin­ta simptome toracice – du­rere sau o alta jena in piept. In­for­matiile au fost colectate din apro­xima­tiv 1.500 de spitale americane si prin ana­li­zarea a aproa­pe un mi­lion de cazuri de infarct inre­gistrate intre 1994 si 2006.

Pana la acest studiu, se stia ca 20% dintre cazurile de infarct sunt 'silentioase', respectiv fara simptome, procent si asa ingrijorator, avertizeaza profesorul doctor Herve Douard, cardio­log la CHU Bordeaux, ci­tat intr-un articol publicat recent in edi­tia online a Le Figaro. Dar iata ca in studiul pu­blicat in Journal oft the A­me­­rican Medical Association in nu­ma­­rul din 11 februarie, absenta simp­to­­melor toracice in infarct creste la 35%. Pa­leta simptomelor este foarte di­versa in forme atipice, explica profe­sorul David Decroix, cardiolog la CHU Avignon. Astfel, pacientul poa­te avea o stare de rau in zona stoma­cu­­lui, a abdomenului sau poate acuza du­­reri de spate care iradiaza in umar, gat, brat. Pacientul poate sa aiba o res­­piratie mai greoaie, neobisnuita in situatii care nu presupun un efort deosebit.

'Deseori, infarctul miocardic este precedat cu cateva zile inainte de simptome: transpiratie abundenta, oboseala, slabiciune, respiratie scurta, dureri surde in piept care iradiaza in bratul stang, puls foarte mare. La aparitia oricarui dintre aceste simptome, trebuie consultat medicul cardiolog', spune prof. dr. Eduard Apetrei, cardiolog, seful Sectiei a II-a Cardiologie de la Institutul de Boli Cardiovasculare 'CC Iliescu'.

Dar pacientul se poate indrepta spre un infarct fara simptome specifice sau sa nu prezinte nici un simptom si doar examenul cardiologului sa confirme aceasta suferinta.

'Cateodata, bolnavul poate avea dureri scurte, carora nu le acorda importanta: il doare, de pilda, numai in umar, in antebrate sau numai in coate. Sau se intampla sa nu il doara la nivelul toracelui, ci la nivelul epigastrului. Cand durerea este in zona stomacului, bolnavul si, uneori, din pacate, chiar si doctorul confunda durerea de infarct cu o durere banala de gastrita sau de ulcer. Confuzia este posibila mai ales daca durerea de la nivelul epigastrului este insotita de greata, varsaturi. In general, insa, daca pacientul se prezinta la medic in timp util, specialistul observa semnele distinctive infarctului', precizeaza prof. dr Maria Dorobantu, seful Departamentului de Medicina Interna si Cardiologie de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.

Studiul efectuat in SUA mai arata ca medicii au tendinta de a subestima riscul de infarct la femeile tinere. Dar tocmai acest pericol il releva acest studiu: infarctul produs fara simptome toracice este mai frecvent la femei (42%), comparativ cu barbatii (30%). Potrivit acestui studiu, dife­renta dintre barbati si femei se estompeaza in jurul varstei de 65 de ani. Inainte de varsta de 50 de ani, infarctul la femei este mai rar si principala cauza o reprezinta tabagismul. Pe langa acest factor, infarctul este favorizat de hipertensiune, dislipidemie (colesterol) si diabet.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei