x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Infectia de pe limba

Infectia de pe limba

09 Mai 2006   •   00:00

Dintre toate infectiile genitale, candidoza are cea mai mare incidenta. Dar aproape la fel de raspandita este si candidoza orala, provocata de aceeasi ciuperca: Candida albicans. In faza de debut, boala este asimptomatica si trece neobservata. In timp apar pete si depozite albicioase pe limba, pe mucoasa obrajilor si a palatului. Poate aparea un gust neplacut sau/si senzatie de arsura la nivelul gurii si gatului, cauzate de inflamatii ale tesutului afectat.

De ce sunt importante diagnosticul si tratamentul candidozei orale ne spune prof. dr. Alexandru Bucur, seful Clinicii de Chirurgie Maxilo-Faciala de la Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala "Prof. dr. Dan Theodorescu". "Infectia micotica este incriminata ca factor de risc in aparitia cancerului cavitatii bucale. Ea duce la instalarea unor leziuni premaligne care in timp pot deveni maligne", semnaleaza profesorul.

Multiplicare excesiva

Candida albicans se gaseste in mod normal in cavitatea bucala si la nivelul altor mucoase din organism, in cantitati mici, fara sa provoace neplaceri. "Flora micotica a cavitatii bucale este reprezentata indeosebi de Candida albicans, a carei dezvoltare este controlata de organism. Se poate intampla insa ca echilibrul organismului sa se rupa, iar coloniile de Candida sa se multiplice excesiv, favorizand aparitia candidozei. Trebuie facuta o distinctie intre prezenta normala a Candidei in cavitatea bucala si Candida in exces, ceea ce inseamna candidoza", semnaleaza prof. dr. Alexandru Bucur.

Factori de risc

De vina pentru dezechilibrarea florei micotice a cavitatii bucale este sistemul imunitar deficitar, incapabil sa mai lupte cu infectiile. Si pentru ca varstnicii sunt cei care au un sistem imunitar slabit, ei vor fi cei mai predispusi la candidoza orala. Sugarii, al caror sistem imun nu este complet dezvoltat, fac frecvent infectia micotica, in special in primele saptamani de viata. Un alt factor de risc pentru sugari este expunerea la candidoza vaginala a mamei, in timpul nasterii. In trimestrul al treilea de sarcina, femeia este predispusa la candidoza vaginala, din cauza modificarilor hormonale.

Pacientii cu diabet zaharat sunt o alta categorie de risc, nivelul crescut al glicemiei fiind un factor favorizant pentru multiplicarea in exces a coloniilor micotice. Statisticile arata ca peste 90% dintre pacientii cu HIV pozitiv dezvolta candidoza orala, din cauza imunitatii slabite.

Aparitia candidozei orale este favorizata si de factori locali, precum uscaciunea mucoasei bucale (xerostomia) sau igiena orala precara, in special la purtatorii de proteze dentare. Si abuzul de antibiotice altereaza echilibrul microorganismelor de la nivelul mucoasei bucale, declansand candidoza.

TRANSMITERE. La adulti, infectia micotica se raspandeste prin contactul sexual oral, candidoza vaginala fiind produsa de aceeasi ciuperca. Copiii cu un sistem imunitar deficitar pot contracta candidoza orala direct de la cei infectati. Boala se poate transmite usor cand nu sunt respectate regulile minime de igiena. Folosirea aceleiasi periute de dinti, spre exemplu, duce inevitabil la transmiterea bolii.
ANTIFUNGICE. Tratamentul candidozelor orale consta in antifungice locale si generale. Cele locale se administreaza sub forma de comprimate, drajeuri sau solutii pentru irigatii orale. Administrarea pe cale generala a antifungicelor are avantajul ca necesita o singura doza pe zi. Daca factorii de risc se mentin, infectia micotica raspunde greu la tratament si este adeseori recidivanta.

LA MEDIC. Candidoza orala se afla la granita mai multor specialitati medicale. Pentru tratament puteti merge la medicul de familie, la stomatolog, la chirurgul maxilo-facial, gastroenterolog, dermatolog sau la medicul de medicina interna.

×
Subiecte în articol: sanatatea adultului candidoza