x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    07 Feb 2008   •   00:00

7 februarie 2008



APARATURÅ. Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) va achiziţiona un număr record de echipamente medicale până la sfârşitul lui 2008. În spitalele româneşti ar urma să intre 150 de aparate de anestezie şi terapie intensivă, 150 de aparate de radiologie mobilă, 50 de aparate de radiologie fixă, 250 de aparate de ventilaţie, 50 de computere tomograf, 20 de angiografe, 8 aparate RMN, 60 de mamografe. În cele trei  centre de oncologie (Bucureşti, Cluj şi Iaşi) vor intra primele PET-CT, cele mai performante echipamente pentru depistarea cancerului.


PROGRAME. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat descentralizarea a două programe naţionale noi, HIV/SIDA şi TBC, începând cu trimestrul al doilea al acestui an. În aceste programe se vor implica şi medicii de familie, care-i vor monitoriza pe pacienţi. Nicolăescu a decis desfiinţarea integrală a plafoanelor la farmaciile cu circuit deschis atât pentru cele trei programe existente (diabet, oncologie, transplant), cât şi pentru programele noi, HIV/SIDA şi TBC.


LA DOMICILIU. Până la finalul acestui an, bolnavii vor putea apela pentru urgenţe la medicii de familie, anunţă MSP. "Există deja un act normativ şi avem în vedere punerea lui în aplicare până la sfârşitul lui 2008", a declarat ministrul. Medicii de familie vor primi maşini dotate pentru acest tip de asistenţă, precum şi finanţare de la stat. (Oana Antonescu)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă