x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    08 Feb 2008   •   00:00

8 februarie 2008



IAŞI. Unui bărbat de 41 de ani din Vaslui i s-a pus o proteză de şold, după ce a suferit, în urmă cu doi ani, un transplant de rinchi, intervenţia chirurgicală desfăşurându-se în condiţii speciale, la Spitalul "Parhon" din Iaşi. Bărbatul a suferit un "transplant pe transplant", respectiv proteză după transplantul de rinichi suportat în urmă cu doi ani. Pentru această operaţie, medicii au purtat costume speciale de protecţie, deoarece cea mai mică infecţie i-ar fi fost fatală pacientului.  


OSCAR. Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a achiziţionat un echipament de extragere a protezelor cimentate prin ultrasunete, numit OSCAR (Orthosonics Sistem pentru extragerea Cimentului în Artroplastia de Revizie). OSCAR este un aparat performant care permite înlăturarea cimentului rapid, fără risc de perforare a osului. Echipamentul este simplu de folosit, eficient şi cu rezultate foarte bune, conform directorului spitalului sibian, Minerva Boitan.


INIMA. Un studiu publicat în European Heart Journal arată diferenţe mari de mortalitate provocată de maladiile cardiace,  între ţările din Europa.  Mortalitatea provocată de infarct este mai ridicată în Europa Centrală şi de Est, în timp ce Franţa, Portugalia, Italia şi Spania prezintă mortalitatea cea mai scăzută. Importante diferenţe au fost constatate în Germania, Marea Britanie şi Polonia.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă