9 mai 2008:La vîrsta de şase ani, copiii sînt cei mai expuşi intoxicaţii cu plumb, insistîndu-se mai ales pe tulburările neurologice.
PLUMB. La vîrsta de şase ani, copiii sînt cei mai expuşi intoxicaţii cu plumb, insistîndu-se mai ales pe tulburările neurologice. Este concluzia unui studiu derulat la Children’s Hospital Medical Center din Ohio. Sînt precizate riscurile de saturnism: tulburări de dezvoltare neurologică, handicap mental, deficit de atenţie sau de coordonare neuromotorie, tulburări de vorbire, anemie... Surse de plumb sînt locuinţele insalubre, străzile necanalizate, transportul rutier...
DEMENŢE. Obezitatea poate mări riscul bolii Alzheimer cu aproximativ 80%, potrivit unui articol publicat în revista britanică Obesity Reviews. Articolul susţine că există o legătură între obezitate şi demenţă care afectează 10% dintre persoanele peste 65 de ani. Pericolul de demenţe creşte la 42% la persoanele obeze, comparativ cu persoanele normoponderale, spune dr Youfa Wang, unul dintre cei trei cercetători de la Universitatea John Hopkins Bloomberg din Baltimore, autori ai articolului.
TABAGISM. Tinerii care locuiesc în oraşe în care este interzis fumatul în spaţii publice, în special în restaurante, au mai puţine şanse de a deveni fumători, concluzionează un studiu apărut în revista americană Archives of Pediatrics. Dr Michael Siegel de la Boston University of Public Health, coordonatorul studiului, spune că politicile care interzic total fumatul în locurile publice par să fie cel mai eficient mod de a lupta contra tabagismului printre tineri.
CONFLICT. Importurile la unele medicamente care nu asigură profit vor fi sistate, au anunţat Asociaţia Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) şi Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR). Preşedintele ADMR, dr Viorel Vasile, a precizat că 90% din pierderi sînt acoperite de cele două asociaţii. El a precizat că în luna iunie va începe să se resimtă criza de medicamente pe piaţă. În replică, ministrul Eugen Nicolăescu îi acuză pe distribuitori că îi şantajează pe bolnavi.
DEMOGRAFIE. La fiecare 30 de secunde, în statele UE se destramă o căsnicie şi se produce un avort, se arată într-un raport publicat de Parlamentul European. Raportul prezentat de Parlamentul European, intitulat “Evoluţia familiei în Europa 2008”, califică rata natalităţii din Europa drept “critică”, în condiţiile în care în cele 27 de ţări UE s-au născut, anul trecut, cu aproape un milion de copii mai puţin decît în 1980.
GENE. O echipă de cercetători din mai multe ţări au localizat genele răspunzătoare de neuroblastom, o formă de cancer foarte frecventă şi severă la copii. Cercetătorii au descoperit că variaţiile ADN-ului în regiunea cromozomilor 6 cresc riscul dezvoltării unei forme deosebit de agresive de neuroblastom, un cancer al sistemului nervos periferic. Boala se manifestă printr-o tumoare în piept sau abdomen. Neuroblastomul reprezintă 7% din totalul cancerelor pediatrice, dar din cauza agresivităţii lui provoacă 15% dintre decesele prin cancer.
CHINA. Boala picioare-mîini, gură care afectează China a făcut deja 30 de victime, anunţa ieri Chine Nouvelle. Majoritatea cazurilor sînt mortale şi au fost provocate de un virus extrem de periculos. Regiunea cea mai afectată este Anhui, în estul Chinei, unde a fost înregistrat decesul a 22 de copii. Boala este provocată de un virus şi se manifestă prin erupţii în zona gurii, mîinilor şi picioarelor.
PREŢURI. Actualele preţuri ale medicamentelor vor fi valabile pînă la 30 iunie 2008, a anunţat ministrul Sănătăţii Publice. “Această măsură are o singură raţiune: ministerul nu doreşte îngrădirea accesului cetăţenilor la tratament prin scumpirea medicamentelor”, a precizat ministrul. Eugen Nicolăescu a mai comunicat decizia de prelungire a valabilităţii CANAMED pînă la 30 iunie, perioadă în care sînt preconizate o nouă listă de medicamente compensate, analizarea medicamentelor distribuite prin programele naţionale din punct de vedere al preţurilor, elaborarea unui sistem nou de calculare a preţurilor, modificarea ordinului de ministru care prevede reducerea cu 5 % a preţului CIP.