x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

09 Mai 2008   •   00:00

9 mai 2008:La vîrsta de şase ani, copiii sînt cei mai  expuşi intoxicaţii cu plumb, insistîndu-se mai ales pe tulburările neurolo­gice.

PLUMB. La vîrsta de şase ani, copiii sînt cei mai  expuşi intoxicaţii cu plumb, insistîndu-se mai ales pe tulburările neurolo­gice. Este concluzia unui studiu derulat la Children’s Hospital Medical Center din Ohio. Sînt precizate riscurile de saturnism: tulburări de dezvoltare neurologică, han­dicap mental, deficit de aten­ţie sau de coordonare neuromotorie, tulburări de vorbi­re, anemie...  Surse de plumb sînt locuinţele insalubre, străzile necanalizate, transportul rutier...

 

DEMENŢE. Obezita­tea poate mări riscul bolii Al­zheimer cu aproximativ 80%, potrivit unui articol publicat în revista britanică Obesity Reviews. Articolul susţine că există o legătură între obezitate şi demenţă care afectează 10% dintre persoanele peste 65 de ani. Pericolul de demenţe creşte la 42% la persoanele obeze, comparativ cu persoanele normoponderale, spune dr Youfa Wang, unul dintre cei trei cercetători de la Universitatea John Hopkins Bloomberg din Baltimore, autori ai articolului.

 

TABAGISM. Tinerii care locuiesc în oraşe în care este interzis fumatul în spa­ţii publice, în special în res­taurante, au mai puţine şan­se de a deveni fumători, concluzionează un studiu apă­rut în revista americană Ar­chives of Pediatrics. Dr Mi­cha­el Siegel de la Bos­ton Uni­versity of Public Health, coordonatorul studiului, spu­ne că politicile care in­ter­zic total fumatul în lo­cu­rile pu­blice par să fie cel mai efi­cient mod de a lupta contra tabagismului printre ti­neri.

 

CONFLICT. Importu­rile la unele medicamente care nu asigură profit vor fi sistate, au anunţat Asocia­ţia Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) şi Asociaţia Distri­buitorilor de Medicamente din România (ADMR). Pre­şedintele ADMR, dr Viorel Vasile, a precizat că 90% din pierderi sînt acoperite de ce­le două asociaţii. El a preci­zat că în luna iunie va în­ce­pe să se resimtă criza de me­dicamente pe piaţă. În re­pli­că, ministrul Eugen Ni­co­lă­escu îi acuză pe distri­bui­tori că îi şantajează pe bolnavi. 

 

DEMOGRAFIE. La fiecare 30 de secunde, în statele UE se destramă o căs­nicie şi se produce un avort, se arată într-un ra­port publicat de Parlamentul European. Raportul prezentat de Parlamentul European, intitulat “Evoluţia fa­miliei în Europa 2008”, cali­fică rata natalităţii din Eu­ropa drept “critică”, în con­diţiile în care în cele 27 de ţări UE s-au născut, anul tre­cut, cu aproape un milion de copii mai puţin decît în 1980.

GENE. O echipă de cer­cetători din mai multe ţări au localizat genele răspun­zătoare de neuroblastom, o formă de cancer foarte frec­ventă şi severă la copii. Cer­cetătorii au descoperit că va­riaţiile ADN-ului în regiu­nea cromozomilor 6 cresc riscul dezvoltării unei forme deo­sebit de agresive de neuroblastom, un cancer al sis­te­mu­lui nervos periferic. Boa­­la se manifestă printr-o tumoa­re în piept sau abdo­men. Neu­roblastomul re­pre­zintă 7% din totalul cancere­lor pe­diatrice, dar din cauza agresivităţii lui provoacă 15% dintre decesele prin cancer.

 

CHINA. Boala picioare-mîini, gură care afectează China a făcut deja 30 de victime, anunţa ieri Chine Nou­velle. Majoritatea cazu­rilor sînt mortale şi au fost provocate de un virus ex­trem de periculos. Regiu­nea cea mai afectată este Anhui, în estul Chinei, unde a fost înregistrat decesul a 22 de copii. Boala este provocată de un virus şi se manifestă prin erupţii în zona gurii, mîinilor şi picioarelor.

 

PREŢURI. Actualele pre­ţuri ale medicamentelor vor fi valabile pînă la 30 iu­nie 2008, a anunţat minis­trul Sănătăţii Publice. “Aceas­tă măsură are o singură raţiune: ministerul nu doreşte îngrădirea accesului cetăţenilor la tratament prin scumpirea medicamen­telor”, a precizat ministrul. Eugen  Nicolăescu a mai co­municat decizia de prelungire a valabilităţii CANA­MED pînă la 30 iu­nie, pe­ri­oa­dă în care sînt preconizate o nouă listă de medicamente compensate, analizarea me­dic­amentelor distribuite prin programele naţionale din punct de vedere al preţu­rilor, elaborarea unui sistem nou de calculare a preţuri­lor, modificarea ordinului de ministru  care prevede redu­cerea cu 5 % a preţului CIP.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă