x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

12 Ian 2006   •   00:00

12 ianuarie 2006

MASURI. Autoritatile sanitare constantene continua sa aplice cu strictete masurile de prevenire a aparitiei gripei aviare, cel putin pana la jumatatea lunii viitoare, mai ales ca in perioada respectiva multi turci vin sa-si viziteze rudele din Romania. Echipe mixte de specialisti de la Directia Judeteana de Sanatate Publica Constanta si lucratori din punctele de frontiera verifica autovehiculele care vin dinspre Turcia sau din alte zone cu risc ridicat de gripa aviara. Din aceleasi motive, masuri speciale sunt luate si la celelalte puncte de frontiera din tara. De asemenea, toate aeroporturile vor fi tinute sub control si fiecare persoana cu suspiciune de contractare a virusului H5N1 va fi internata in spital.

EMFIZEM. Sucul de rosii previne emfizemul pulmonar, aparut ca urmare a inhalarii frecvente de fum de tigara. Cercetatorii de la Universitatea Juntendo (Tokyo) afirma ca aceasta actiune a sucului de rosii se datoreaza antioxidantilor puternici din aceste legume - licopenul si betacarotenul (un precursor de vitamina A). Carentele de vitamina A reprezinta una dintre cauzele emfizemului pulmonar. Substantele prezente in fumul de tigara scad concentratia de vitamina A in organism, in timp ce sucul de rosii este o solutie de a scapa de aceste carente.

RISCURI. Barbatii obezi se confrunta cu un risc ridicat de a se imbolnavi de cancer de prostata, dupa cum arata rezultatele unui nou studiu al unui grup de oameni de stiinta din SUA. Explicatia cercetatorilor de la Duke University Medical Center este ca barbatii supraponderali au prostata mai mare decat cei cu o greutate normala. De aceea, cancerul de prostata se depisteaza mai greu la aceste persoane, iar rata de mortalitate din cauza acestei afectiuni este foarte mare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă