x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

INFO

19 Noi 2004   •   00:00

20 NOIEMBRIE 2004
ANTIDEPRESIV, FARA RETETA. Primul antidepresiv usor, produs de o companie farmaceutica elvetiana, eliberat fara prescriptie medicala, a fost lansat in Romania. Potrivit producatorului, acesta imbina "avantajele medicinei naturiste cu ultimele descoperiri din industria farmaceutica". Calmantul contine extracte naturale de sunatoare si e recomandat celor cu stari usoare de depresie si de anxietate. Conform unui studiu la nivel national, 74% dintre romani se considera stresati, 49% declara ca sufera de anxietate, iar 8% au stari de nervozitate.

RECORD. Opt transplanturi - patru de rinichi, doua de inima si doua de ficat - au fost efectuate de medicii din Bucuresti si Tg. Mures. Familiile a doi tineri aflati in moarte cerebrala, in Clinica de Terapie Intensiva a Spitalului de Urgenta "Bagdasar-Arseni" din Bucuresti, au acceptat ca organele sanatoase ale rudelor lor sa fie prelevate in vederea transplantului, a declarat Victor Zota, medic coordonator la Comisia nationala de transplant. Transplanturile de inima au fost realizate de prof. dr. Radu Deac de la Tg. Mures, cele de ficat de prof. dr. Irinel Popescu si cele de rinchi de prof. dr. Ionel Sinescu la Institutul Fundeni. Alti bolnavi se vor insanatosi datorita celor doi donatori, de la care au fost prelevate si tesuturi. Interventiile vor avea loc la Spitalul de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, la Clinica de Oftalmologie a Spitalului Militar Central si la cea de Ortopedie de la Spitalul Colentina.

DIABET. Studiul Laptop arata ca insulina glargina prezinta multiple avantaje pentru diabetici. Acesta insulina de ultima generatie imbunatateste controlul glicemic al pacientilor, reduce riscul de hipoglicemie nocturn, episod cu repercusiuni fatale. Aceasta insulina este indicata in administrare subcutanata, o data pe zi pentru tratamentul adultilor cu diabet zaharat tip 2, ce au nevoie de insulina pentru tinerea sub control a hiperglicemiei. Studiul a fost realizat in 1.000 de centre din 59 de tari. In studiu au fost incluse si 5 centre din Romania. Potrivit prof. dr. Constantin Ionescu Targoviste, directorul Institutului "N. Paulescu", in tara noastra sunt un milion de diabetici, dintre care circa 70.000 urmeaza insulinoterapie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă