x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Inima neputincioasa

Inima neputincioasa

18 Mai 2004   •   00:00

Profesorul Cezar Macarie, directorul Institutului de boli cardiovasculare „C.C. Iliescu" de la Fundeni, spune ca insuficienta cardiaca este cea mai scumpa boala, din cauza frecventei in randul populatiei si a costurilor mari pentru stabilirea diagnosticului si pentru medicamente (…)

(…)obligatorii in numar de cinci, ca sa nu mai punem la socoteala solutiile de transplant cardiac sau implantul acelor dispozitive numite inimi artificiale, care preiau o parte din sarcina inimii bolnave. Insuficienta cardiaca este acea stare in care inima nu mai poate asigura nevoile de sange ale tesuturilor din tot organismul. Daca numai 1% din populatia planetei sufera de insuficienta cardiaca sub 50 de ani, dupa 75 de ani 25%-30% dintre oameni se chinuie cu aceasta grava maladie a inimii. In Romania exista peste 800.000 de bolnavi de insuficienta cardiaca, adica 4,5% per ansamblu, si tocmai de aceea trei din cele cinci medicamente obligatorii in tratament sunt gratuite.

Peste 60% din insuficientele cardiace sunt provocate de cardiopatiile ischemice, care au in spate tensiunea arteriala. Exista o stare de continuitate, factorii de risc (hipertensiunea, tutunul, dislipidemiile, diabetul) conduc la angine pectorale, apar apoi unul sau doua infarcte si se ajunge la insuficienta cardiaca, daca nu cumva pana atunci a intervenit moartea subita. Dupa un an de la aparitia insuficientei cardiace, mortalitatea se ridica la 50%. Acum o vreme, una dintre cauzele importante erau leziunile valvelor inimii aparute ca urmare a afectiunilor reumatismale din copilarie, dar aceasta cauza s-a redus prin tratamente.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă