x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Inima o ia razna din cauza alcoolului

Inima o ia razna din cauza alcoolului

15 Oct 2004   •   00:00

Barbatii care beau mai mult de doua pahare de bauturi alcoolice pe zi sunt expusi unui risc mult mai mare de a suferi tulburari de ritm cardiac (aritmie cardiaca). Aceasta este concluzia unei anchete realizate de cercetatorii danezi de la Spitalul Universitar Aarhus.

STELUTA INDREI

Studiul, care a fost publicat si in revista americana Archives of internal medicine, a fost efectuat pe un grup de 48.000 de barbati si femei, urmariti din decembrie 1993 pana in decembrie 2001. "Mai mult de 10.000 de danezi sunt afectati in fiecare an de aritmie cardiaca (bataile neregulate ale inimii). Am constatat ca alcoolul constituie una dintre cauzele tulburarilor cardiace, care la randul lor pot duce la emboli", a declarat pentru AFP dr. Lars Frost, coordonatorul acestei anchete. El a adaugat ca mai mult de doua pahare de alcool consumate pe zi (echivalentul a 33 cl de bere, 12 cl de vin sau 4 cl de spirtoase) maresc cu 40% riscul de aritmie cardiaca la barbati. "Cu cat se consuma mai mult alcool, cu atat riscul bolilor cardiovasculare este mai mare." In plus, rezultatele acestei anchete demonstreaza faptul ca alcoolul este inca o problema de sanatate publica.

FEMEI SI BARBATI. Cercetatorii au constatat ca 25% dintre cei 22.528 de barbati urmariti consumau doua pahare de alcool sau mai mult pe zi, in timp ce doar 5% dintre cele 24.421 de femei consumau aceeasi cantitate. "Deoarece foarte putine femei beau mai mult de doua pahare de alcool pe zi nu am putut cuantifica riscurile de a fi afectate de aritmie cardiaca, desi acestea nu sunt excluse", a precizat dr. Frost.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă