x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Inima prabuseste rinichiul

Inima prabuseste rinichiul

15 Iun 2004   •   00:00

In Romania exista circa 800 de mii de bolnavi de insuficienta cardiaca. Factorii de risc sunt fumatul, hipertensiunea, dislipidemiile, diabetul si obezitatea.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Profesorul Cezar Macarie, directorul Institutului de boli cardio-vasculare "C.C. Iliescu", atrage atentia ca trebuie corect tratate bolile ce conduc la insuficienta cardiaca, si anume: hipertensiunea, colesterolul si alte grasimi mari, diabetul, obezitatea si tot ca preventie se impune limitarea fumatului si alcoolului.

O veste buna totusi isi face loc, insuficienta cardiaca se poate descoperi din timp si sunt stabilite strategii de atacare a bolii si a factorilor de risc. Trebuie evitata orice crestere in greutate printr-o alimentatie rationala, iar miscarea trebuie sa devina un obicei. Bolnavul de insuficienta cardiaca trebuie sa se "ogodeasca" cu cantarul, zilnic trebuie sa se cantareasca fiindca orice agravare a bolii se traduce prin cresterea in greutate cu cateva sute de grame pe zi. Sporirea aceasta in greutate apare din retinerea lichidului. Cand s-a prabusit pompa, adica inima, dupa clacarea ei prima victima este rinichiul, care nu mai poate tine echilibrul apei si sarii, rinichiul nu mai reuseste sa elimine apa si sarurile. Apar si edemele pe membre. Se impune masurarea diurezei ca sa fie eliminati in urina circa 2 litri. Dintre cele 5 medicamente necesare in insuficienta cardiaca, 3 medicamente sunt pe regim de gratuitate. Aceste 3 medicamente sunt considerate medicamente menite sa creasca supravietuirea. Celelalte doua medicamente au rolul de a imbunatati simptomele, sunt diuretice si medicamente ce stimuleaza contractiile si relaxarea muschiului cardiac. Interventiile nemedicamentoase inseamna ca la un motor repararea supapelor, adica a valvelor inimii si apoi by-passul la vasele coronare si in ultima instanta transplantul de cord. Pentru imbunatatirea activitatii electrice a inimii se monteaza stimulatoare sau baterii de stimulatoare in vederea resincronizarii, iar pentru preintampinarea stopului cardiac se implanteaza defibrilatoare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă