8% dintre cei care sufera un infarct inainte de 45 de ani sunt fumatori. 5 milioane de oameni mor in lume din cauza tutunului.
8% dintre cei care sufera un infarct inainte de 45 de ani sunt fumatori. 5 milioane de oameni mor in lume din cauza tutunului. 35% dintre aceste decese se produc prin boli cardiovasculare. Astfel, prima victima a tutunului este inima. Si fumatul pasiv face victime. Aproape 80.000 de oameni mor anual in lume din cauza expunerii involuntare la fum de tigara. Infarctul si accidentul vascular cerebral provoaca 61.000 de decese printre cei expusi fumatului pasiv, cancerul de plamani ucide 13.000 de nefumatori si alti 5.000 mor din cauza bolilor respiratorii cronice. In cel mai mare pericol se afla cei care lucreaza in baruri si restaurante. In cazul lor, masura interzicerii fumatului a avut rezultate concrete. Un studiu publicat recent de Journal of the American Medical Association (JAMA) a analizat starea de sanatate a 105 barmani din Scotia, unde interzicerea fumatului a intrat in vigoare din martie 2006. Dupa doar doua luni de la intrarea in vigoare a legii, 32,4% dintre cei 105 barmani au declarat ca respira mai bine. Inainte de aplicarea legii, noua din zece barmani sufereau tulburari respiratorii.Renuntarea la fumat
O persoana care se lasa de fumat intre 35 si 44 de ani are sanse de a ajunge la o speranta de viata similara cu a unui nefumator. Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog si coordonator al Centrului de consiliere pentru renuntarea la fumat din cadrul Institutului "Marius Nasta", le sugereaza celor care vor sa se lase de fumat cea mai buna strategie. Asadar, cea mai eficienta metoda este renuntarea dintr-o data la tutun, si nu treptat. Argumentele medicului sunt acestea: reducand numarul de tigari (adica nivelul de nicotina oferita creierului) se instaleaza starea de sevraj nicotinic (totalitatea simptomelor care apar cand intrerupi administrarea unui drog, in cazul de fata nicotina), stare care este permanenta. Ceea ce poate fi foarte neplacut. Cand intrerupi complet administrarea de nicotina, tot apare sevrajul, dar acesta se reduce in fiecare zi, deoarece neuronii incep sa isi revina, nemaifiind bombardati cu nicotina. Prin reducerea numarului de tigari, nu numai ca prelungesti dependenta de nicotina, ci favorizezi manifestarile ei neplacute. Reducand numarul de tigari, nu indepartezi automatismul, tabieturile. Raman exact acele tigari "mai dragi", de care te desprinzi mai greu: tigara de la cafea, de dupa masa, tigara "de nervi" sau tigara "de bucurie".
|
Citește pe Antena3.ro |