x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Inima, victima tutunului

Inima, victima tutunului

02 Mai 2006   •   00:00

8% dintre cei care sufera un infarct inainte de 45 de ani sunt fumatori. 5 milioane de oameni mor in lume din cauza tutunului.

8% dintre cei care sufera un infarct inainte de 45 de ani sunt fumatori. 5 milioane de oameni mor in lume din cauza tutunului. 35% dintre aceste decese se produc prin boli cardiovasculare. Astfel, prima victima a tutunului este inima.

Si fumatul pasiv face victime. Aproape 80.000 de oameni mor anual in lume din cauza expunerii involuntare la fum de tigara. Infarctul si accidentul vascular cerebral provoaca 61.000 de decese printre cei expusi fumatului pasiv, cancerul de plamani ucide 13.000 de nefumatori si alti 5.000 mor din cauza bolilor respiratorii cronice. In cel mai mare pericol se afla cei care lucreaza in baruri si restaurante. In cazul lor, masura interzicerii fumatului a avut rezultate concrete. Un studiu publicat recent de Journal of the American Medical Association (JAMA) a analizat starea de sanatate a 105 barmani din Scotia, unde interzicerea fumatului a intrat in vigoare din martie 2006. Dupa doar doua luni de la intrarea in vigoare a legii, 32,4% dintre cei 105 barmani au declarat ca respira mai bine. Inainte de aplicarea legii, noua din zece barmani sufereau tulburari respiratorii.

Renuntarea la fumat

O persoana care se lasa de fumat intre 35 si 44 de ani are sanse de a ajunge la o speranta de viata similara cu a unui nefumator. Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog si coordonator al Centrului de consiliere pentru renuntarea la fumat din cadrul Institutului "Marius Nasta", le sugereaza celor care vor sa se lase de fumat cea mai buna strategie. Asadar, cea mai eficienta metoda este renuntarea dintr-o data la tutun, si nu treptat. Argumentele medicului sunt acestea: reducand numarul de tigari (adica nivelul de nicotina oferita creierului) se instaleaza starea de sevraj nicotinic (totalitatea simptomelor care apar cand intrerupi administrarea unui drog, in cazul de fata nicotina), stare care este permanenta. Ceea ce poate fi foarte neplacut. Cand intrerupi complet administrarea de nicotina, tot apare sevrajul, dar acesta se reduce in fiecare zi, deoarece neuronii incep sa isi revina, nemaifiind bombardati cu nicotina. Prin reducerea numarului de tigari, nu numai ca prelungesti dependenta de nicotina, ci favorizezi manifestarile ei neplacute. Reducand numarul de tigari, nu indepartezi automatismul, tabieturile. Raman exact acele tigari "mai dragi", de care te desprinzi mai greu: tigara de la cafea, de dupa masa, tigara "de nervi" sau tigara "de bucurie".

RISCURI. Prin ce mecanisme afecteaza fumatul aparatul cardiovascular? Compusii fumului de tigara provoaca depunerea placilor de aterom pe peretii arterelor, ceea ce conduce la obturarea acestora si la infarct. De asemenea, tutunul antreneaza modificari ale nivelului lipidelor in sange si scaderea nivelului colesterolului bun (HDL), chiar si in cazul celor care fumeaza cinci-sase tigari zilnic. Riscul de infarct este insa direct proportional cu numarul de tigari fumate. Acest risc creste cu 5,6% pentru fiecare tigara fumata. Cei expusi fumatului pasiv mai mult de o ora pe zi prezinta acelasi risc de imbolnavire ca si cei care fumeaza cinci tigari zilnic.

TERAPII. Simptomele sevrajului nicotinic pot fi diminuate cu ajutorul substituentilor nicotinici: gume de mestecat, plasturi, spray-uri cu nicotina. Prin aceste produse se administreaza doza de nicotina intr-o cantitate controlata, astfel incat dependenta de drog sa scada treptat. Din pacate, in Romania, nu este disponibil nici un produs de substitutie nicotinica. Acestea lipsesc de pe piata, fiind retrase in urma cu cinci ani pentru ca nu erau solicitate. Terapia prin medicatie dureaza intre doua si opt luni, iar costul tratamentului este egal cu banii pe care ii cheltuieste un fumator pe tigari in acelasi interval de timp. Doua variante de tratament pentru renuntarea la fumat disponibile in tara noastra sunt terapia prin biorezonanta si presopunctura combinata cu acupunctura.

TREPTAT. Din cauza dependentei psihice, unii fumatori sunt pur si simplu ingroziti de ideea ca din ziua X nu vor mai fuma deloc. Ei au nevoie de o perioada de acomodare. In cazul acestor fumatori, reducerea treptata a numarului de tigari poate fi acceptata doar daca: reducerea se face intr-o perioada scurta (maximum o saptamana), daca se renunta in primul rand la tigarile "cele mai dragi" si daca sunt constienti ca perioada de reducere este doar o etapa intermediara pana la renuntarea completa. Oricum, este recomandat ca renuntarea la fumat sa fie monitorizata de un medic cu pregatire in domeniu, acest lucru fiind esential pentru reusita tratamentului.

×
Subiecte în articol: tigari nicotina sanatatea adultului