Un studiu publicat în revista americană "Radiology" susţine că inimile bărbaţilor şi femeilor îmbătrânesc diferit.
Studiul nu explică cauzele acestor variaţii, dar ar putea arunca o lumină asupra diferitelor forme de insuficienţă cardiacă la ambele sexe şi ar putea duce la dezvoltarea de tratamente mai bine ţintite, spun cercetătorii.
"Rezultatele noastre sunt o demonstraţie vie a ideii că maladiile cardiace ar putea avea cauze diferite la bărbaţi şi femei, ceea ce ar necesita un tratament adecvat", a spus dr. Joao Lima, profesor de radiologie la Facultatea de Medicină a Universităţii "Johns Hopkins", autorul principal al lucrării.
Citește și Incredibil! O plantă pe care o crești acasă, în ghivece, vindecă miraculos 100 de boli
Cum prevenim alergiile
Remedii naturale pentru astenia de toamnă
Cele mai nocive alimente pentru corpul tău
Studiul a constat în analiza RMN (imagistica prin rezonanţă magnetică) a inimilor îmbătrânite a circa 3.000 de adulţi cu vârste cuprinse între 54 de ani şi 94 de ani care nu sufereau de nici o maladie cardiacă. Acestea au fost monitorizate timp de zece ani şi, la sfârşitul acestei perioade, cercetătorii au făcut un nou RMN pentru a obţine imagini ale inimii în format 3D.
La ambele sexe, ventriculul stâng, care este umplut cu sânge oxigenat înainte de a-l împinge spre corp, scade cu vârsta. Prin urmare, exista mai puţin sânge oxigenat în inimă spre a fi returnat înspre corp. Studiul relevă faptul că, la bărbaţi..................
Citește mai departe AICI