Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din tara noastra a lansat o initiativa legislativa europeana in oncologie, care are ca scop acordarea pacientilor comunitari cu suferinte neoplazice de sanse egale la tratamente si investigatii medicale. Pentru atingerea acestui obiectiv, FABC a implementat pe site-ul sau – www.fabc.ro – un forum de discutii pentru ONG-urile comunitare active in oncologie.
Aceasta initiativa presupune strangerea si centralizarea informatiilor privind programele nationale de informare, screening si paliatie in oncologie, precizeaza Cezar Irimie, presedintele FABC. Prin aceasta initiativa legislativa, FABC doreste eliminarea discriminarii intre pacientii comunitari. Pentru ca suferinta pacientului cu cancer din Romania comparativ cu cea a semenului lui din zona UE este incomparabil mai mare, din cauza perioadelor din ce in ce mai lungi pentru intrarea in tratament si pentru efectuarea investigatiilor, a penuriei de morfine si a unor citostatice.
In tara noastra creste inspaimantator numarul cazurilor noi de cancer, in schimb avem un deficit major de oncologi si asistente medicale, de aparate de investigatii si tratament, dar, culmea, inregistram o scadere la cererea de medicamente citostatice. In prezent, radioterapia reuseste sa acopere doar 10% din necesar. Toate acestea explica o performanta dramatica, unica in spatiul UE: Romania are un plan national de oncologie in cadrul caruia inregistreaza, oficial, anual, 46.500 de decese din cauza cancerului. 'La ora actuala, avem nevoie de o standardizare a protocoalelor si tratamentelor oncologice, de implementarea unor programe de screening', subliniaza presedintele FABC.
Pentru promovarea si promulgarea acestui proiect legislativ, presedintele FABC, Cezar Irimia, face apel la efortul societatii civile comunitare, in vederea strangerii a 1.000.000 de semnaturi.