Inotul este cea mai completa activitate fizica prin care puteti scapa de stres si oboseala. In plus, apa stimuleaza circulatia sangvina si tonifica musculatura corpului.
STELUTA INDREI
Conform faimoasei legi a lui Arhimede, corpul este mai usor in apa. De aceea, exercitiile fizice se efectueaza mult mai simplu decat in sala de gimnastica si sunt mai eficiente datorita rezistentei apei.
AVANTAJE. Greutatea corpului se reduce in apa cu 80%, iar activitatea fizica in mediul acvatic devine usor de realizat. Si persoanele supraponderale au posibilitatea prin inot sa practice o activitate fizica de calitate. Exista un avantaj extraordinar in favoarea inotului: cum greutatea nu joaca nici un rol, articulatiile nu sufera nici o leziune din aceasta cauza, asa cum se poate intampla in cazul mersului sau alergatului, cand genunchii si soldurile pot avea de suferit. Inotatorul resimte o profunda relaxare fizica si psihica datorita apei, care este prin excelenta un element ce te duce cu gandul la destindere, placere si joc. Miscarile efectuate in apa constituie un adevarat automasaj care combate stresul. Muschii bratelor si umerilor, pe care ii solicitam mai putin in viata de zi cu zi, vor fi foarte bine antrenati prin inot. Daca veti profita de beneficiile apei, inotul va contribui la mentinerea sanatatii inimii si mintii dumneavoastra.
RECOMANDARI. In practicarea inotului tot secretul consta in faptul ca nu trebuie sa va epuizati luptandu-va cu apa si cu organismul. Este mai bine sa alunecati in apa inotand pe distante rezonabile. Din cand in cand faceti pluta sau stati sustinuti de obiecte plutitoare si veti simti cum tensiunea dispare. "Inotul se poate practica indiferent de varsta. Aceasta activitate este benefica pentru inima si pentru tratarea unor afectiuni ale aparatului locomotor. Apa permite mobilizari articulare ample, eforturi musculare efectuate cu blandete si o respiratie mai profunda", afirma fiziokinetoterapeutul Monica Chiritescu. Este preferabil sa inotati inainte de a lua masa. Specialistii sunt de parere ca intre 17:00 si 19:00 este cel mai potrivit moment al zilei pentru inot. Sau dimineata pentru o inviorare excelenta. Nu trebuie sa va apucati sa inotati la intamplare. Inotul presupune un anumit mediu, un indrumator care sa va invete cum sa va antrenati, mai ales daca sunteti incepatori sau daca nu sunteti la prima tinerete.
Sfaturi pentru inotatori
Fiziokinetoterapeutul Monica Chiritescu va sfatuieste:Citește pe Antena3.ro