x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Insomnia nu are legatura cu siesta

Insomnia nu are legatura cu siesta

16 Ian 2005   •   00:00

Daca dormim dupa-amiaza nu riscam sa avem insomnii, ci, dimpotriva, vom fi mai activi din punct de vedere intelectual, iar somnul nostru nocturn va fi neschimbat.

STELUTA INDREI

RELAXARE. Nu este nici o problema daca atipiti dupa-amiaza in fotoliu, noaptea veti putea dormi la fel ca inainte
In ciuda ideilor preconcepute, somnul de dupa-amiaza nu afecteaza calitatea somnului nocturn. Aceasta este concluzia unui studiu coordonat de doctorul Scott Campbell de la Colegiul Medicilor "Weill Cornell" din New York.

CERCETARE. Studiul a fost efectuat pe un grup de 32 de persoane cu varste cuprinse intre 55 si 85 de ani. O data cu trecerea anilor, calitatea somnului nocturn devine din ce in ce mai slaba. Persoanele de peste 50 de ani se plang din cauza faptului ca dorm prost deoarece se trezesc de mai multe ori in timpul noptii. Din aceasta cauza, persoanele in varsta se feresc sa doarma dupa-amiaza, crezand ca nu vor mai putea dormi noaptea.

Dupa opinia doctorului Campbell, siesta nu nu are nici o legatura cu durata somnului in timpul noptii. El explica aceasta concluzie a studiului prin faptul ca "exista o tendinta biologica a oamenilor de a dormi la mijlocul zilei".

DOVEZI. Pentru a dovedi acest lucru, el a solicitat unui numar de 16 barbati si 16 femei fie sa doarma, fie sa ramana trezi, fie sa aiba o activitate linistita (precum lectura) intre orele 14:00 si 16:00, timp de trei zile. Apoi le-a masurat capacitatea intelectuala dupa siesta si, respectiv, dupa celelalte activitati cu ajutorul unor exercitii mintale. In afara de asta, a inregistrat calitatea somnului acestor persoane pe parcursul celor trei nopti.

Rezultatele studiului arata ca persoanele care au dormit dupa pranz au avut un somn la fel de bun ca al celor care au facut alte activitati. Mai mult decat atat, ele au realizat cele mai bune rezultate la testele intelectuale. Singura diferenta a fost ca persoanelor cu siesta le-au trebuit 6 minute in plus pentru a adormi.

In concluzie, somnul de frumusete permite celor in varsta sa doarma bine si noaptea si sa beneficieze de bune capacitati intelectuale.

INSOMNIACI. "In Romania, aproximativ 60% dintre persoanele trecute de 50 de ani sufera de insomnie. De fapt, cu cat inaintam in varsta devenim mai insomniaci", atrage atentia profesor doctor Mihai Gheorghe, seful Clinicii de Psihiatrie de la Spitalul Militar Central din Bucuresti. Mai grav este ca aproape 70% dintre cei cu insomnie neglijeaza aceasta tulburare si nu se adreseaza medicului. El este cel care stabileste cauzele insomniei si in functie de acestea recomanda tratamentul adecvat. Tocmai de aceea este important ca pacientii sa se prezinte la medic. De retinut ca atunci cand cauza nu este identificata, tratamentul este incorect si nu amelioreaza insomnia.

OAMENI ACTIVI
Referitor la somnul de dupa-amiaza, profesorul doctor Mihai Gheorghe este de parere ca "ori de cate ori avem posibilitatea, este bine sa profitam de momentele de relaxare. Si acest lucru este valabil mai ales pentru oamenii activi, care se confrunta frecvent cu probleme cauzate de stres. Iar somnul reprezinta un proces activ, prin care se asigura recuperarea psihica si fizica dupa parcurgerea evenimentelor de peste zi". In mod normal, avem nevoie de 6-7 ore de somn pe noapte. Tot ceea ce este in plus nu ne avantajeaza, mult mai grave sunt orele in minus de odihna sau somnul neigienic - la ore nepotrivite, in conditii precare sau sub influenta alcoolului.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă