x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Jucării care iau auzul copiilor

Jucării care iau auzul copiilor

de Magda Marincovici    |    06 Dec 2011   •   21:00
Jucării care iau auzul copiilor

Unele jucarii pun in pericol auzul copiilor. Pentru o comparatie cat mai sugestiva retineti ca la decolare unui avion nivelul zgomotului este de 130 decebeli (dB). Aceasta comparatia apartine specialistilor de la Hear the World si Universitatea din Aalen (Germania) care si-au propus sa masoare volumul sonor al jucariilor cele mai indragite de copii. Autorii studiului, citati intr-un articol pu­bli­cat recent in editia online a Le Point, vor sa atraga atentia ca, in perioada Sarbatorilor Craciunului, nimeni, nici chiar parintii, nu mai tine seama de sonoritatea stridenta a instrumentelor muzicale, sirenelor si a altor jucarii daruite celor mici. In opinia autorilor studiului, aceste jucarii ar trebui rapid eliminate de pe lista de cadouri aduse de Mos Craciun.

Din pacate, jucariile care fac cel mai mare zgomot sunt, in general, printre cele mai apreciate de copii. De aici interesul pentru efectuarea unor ma­suratori ale zgomotului provocat de unele jucarii, realizate de Annette Limberger, profesor de audiologie de la Universitatea din Aalen. Prin­tre jucariile al caror sonor a fost evaluat se afla masinutele teleghidate, cutiile muzicale, figurinele electronice, telefoanele pentru copii. Fiecare jucarie a fost testata in mai multe randuri, aceasta fiind plasata la distanta de 2,5 cm si de 50 cm de apara­tul de masurat. Astfel, s-a descope­rit, de exemplu, ca varful de sonor al unui tambourin plasat foarte aproape de ureche este de 112 dB, comparativ cu 98,5 dB la un xilofon si 95,5 dB la o cutie muzicala. Dar recordul este detinut de un cimpoi traditional in zona nord-africana, care ajunge la 132,5 dB.

In medie, copiii se joaca intre 30 si 60 de minute cu aceeasi jucarie. Volumele sonore care depasesc 95 dB pot fi considerate cu potential periculos, ele fiind echivalente cu zgomotele inregistrate la trecerea unui tren, reaminteste Christian Cabnepa, specialist in audiologie.

La peste 100 dB, este atins nivelul critic, care poate duce la pierderea temporara a auzului. In privinta consecintelor pe termen lung, nimic nu dovedeste ca, la ora actuala, urechile copiilor sunt mai sensibile comparativ cu cele ale adultilor. Insa, comparativ cu adultii, copiii inca nu stiu sa se protejeze in mod instinctiv de zgomotele prea inalte. In aceste conditii, copiii pot fi mult timp expusi zgomotului si consecintelor acestuia. Un alt fenomen linistitor expus de Christian Canepa este obisnuita cu zgomotele inalte. 'Una dintre pro­blemele acestor jucarii mult prea zgomotoase este rapiditatea cu care copiii se obisnuiesc cu sonoritatile inalte.

Mai grav este ca aceasta acomodare periculoasa cu zgomote apare la varste din ce in ce mai mici. Acest fenomen este de natura sa modifice aproape inconstient comportamentul psihosocial al copiilor. Astfel, ei nu mai suporta sa stea intr-un ambient calm si prezinta dificultati de fixare a atentiei. De aceea, se recomanda parintilor, bunicilor si celorlalti adulti din anturajul micutilor sa evite achizitionarea de jucarii zgomotoase. De asemenea, sa le amenajeze spatii 'calme', sa le ofere jucarii normale si, din cand in cand, sa le impuna pauze pentru a permite creierului si urechilor copiilor sa se recupereze.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei