x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei La fiecare 15 minute un român moare din cauza fumatului

La fiecare 15 minute un român moare din cauza fumatului

17 Mai 2010   •   00:00
La fiecare 15 minute un român moare din cauza fumatului

Un român moare la fiecare 15 minute din cauza fumatului iar numărul deceselor este în creştere, în lume la fiecare opt secunde înregistrându-se un astfel de eveniment, avertizează Societatea Română de Pneumologie.

"În România, incidenţa cancerului cauzat de fumat creşte îngrijorător. Numai în 2009 în ţara noastră au murit 33.000 de oameni din cauza unor afecţiuni provocate de fumat", a declarat, luni, vicepreşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Miron Bogdan.

El a spus că există fumători care au renunţat la ţigări chiar şi de două ori, dar, în lipsa unui sprijin medical de specialitate, reiau viciul şi îşi pierd total încrederea că vor reuşi să renunţe la această dependenţă.

"Fumatul nu înseamnă numai dependenţă psihocomportamentală, ci şi una biologică, din cauza căreia persoana se simte depăşită în lupta cu renunţarea şi de cele mai multe ori cedează în faţa acestei boli", a adăugat Miron Bogdan.

Cele mai recente studii referitoare la incidenţa deceselor cauzate de fumat conduc spre cifre alarmante. Astfel, potrivit unui raport realizat de Comisia Europeană, un sfert dintre cauzele de deces au survenit la persoanele bolnave de cancer provocat de fumat.

Aproximativ 15 la sută din totalul deceselor anuale din Europa sunt cauzate de acest viciu. În România, 70 la sută dintre persoanele care decedează din această cauză au vârste între 35 şi 69 de ani.

În raportul realizat de Comisia Europeană se mai arată că peste o treime din bărbaţii români sunt fumători, adică 37,6 la sută, în timp ce doar 12,5 la sută dintre femeile românce sunt fumătoare.

Conform unui studiu publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în secolul XXI un miliard de oameni îşi vor pierde viaţa din cauza bolilor provocate de consumul de tutun.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă