x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei La urolog, după vărsta de 50 de ani

La urolog, după vărsta de 50 de ani

11 Dec 2007   •   00:00

Prostata, glanda care inconjoară uretra, imbătrăneşte o dată cu bărbatul. Incepănd cu vărsta de 35 de ani, această glandă işi măreşte treptat volumul, dar primele semne ale imbătrănirii sunt resimţite de bărbat abia după vărsta de 50 de ani.

Prostata, glanda care inconjoară uretra, imbătrăneşte o dată cu bărbatul. Incepănd cu vărsta de 35 de ani, această glandă işi măreşte treptat volumul, dar primele semne ale imbătrănirii sunt resimţite de bărbat abia după vărsta de 50 de ani. Creşterea in volum a prostatei determină apariţia adenomului de prostată, cea mai frecventă tumoare benignă a bărbatului. După 50 de ani creşte şi riscul de a face cancer de prostată, a doua cauză de deces prin neoplazie la bărbaţi, după cancerul pulmonar. Un control anual poate depista din timp adenomul şi cancerul de prostată, chiar inainte ca simptomele să se instaleze.

Col. conf. dr. Dan Mischianu, şeful Secţiei de Urologie de la Spitalul Militar Central Bucureşti, recomandă tuturor bărbaţilor trecuţi de 50 de ani un examen clinic anual la medicul de familie, examen care să includă un tuşeu rectal. Deşi dezagreabil, tuşeul oferă informaţii importante cu privire la dimensiunea şi consistenţa prostatei. Un alt ajutor in diagnosticul bolilor prostatei este un test, aşa-numitul scor al simptomelor prostatice (I-PSS, International Prostate Symptom Score), creat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii in 1991. Chestionarul conţine şapte intrebări care vizează depistarea dificultăţilor de urinare pe care le intămpină bărbatul. De răspăndirea testului şi de calcularea punctajului se ocupă medicul de familie. "Rolul medicului de familie este foarte important in diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor prostatei. Dar la fel de important este ca şi pacientul să se prezinte anual la control, aşa cum ar trebui", semnalează col. conf. dr. Dan Mischianu.

Cea mai relevantă metodă de diagnostic al patologiei prostatei este o analiză a săngelui care determină antigenul prostatic specific (PSA). Specialistul urolog indică acest test şi interpretează rezultatele lui. Valorile crescute ale testului pot sugera prezenţa cancerului prostatic, insă pentru un diagnostic cert se vor efectua in continuare investigaţii suplimentare.

SIMPTOME. De la apariţia primelor probleme de micţiune, bărbatul trebuie să se prezinte urgent la medic. Urinarea frecventă, in cantităţi mici, urinarea nocturnă, ce produce treziri repetate, senzaţia de micţiune imperioasă, jet urinar slab proiectat sau intrerupt, senzaţia de golire incompletă a vezicii urinare pot fi semne ale adenomului sau cancerului de prostată.

×
Subiecte în articol: sănătatea bărbatului