x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei La vaccinat, cu grabire!

La vaccinat, cu grabire!

23 Oct 2004   •   00:00

Cel mai eficace ac de cojocul gripei, chiar in situatia de epidemie, este vaccinul antigripal. Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului national de boli infectioase "M. Bals", spune ca maximumul gripei este atins in luna decembrie, apoi incepe diminuarea, iar in februarie eventuala epidemie se stinge.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Tocmai de aceea perioada indicata pentru vaccinare este luna octombrie, eventual si prima saptamana din luna noiembrie. Mersul elaborarii vaccinurilor antigripale este urmatorul: se culeg date despre natura virusilor de la fiecare tara, apoi Organizatia Mondiala a Sanatatii retrimite tuturor tarilor formula vaccinului pentru anul in curs, formula stabilita pe baza virusurilor care se intalnesc in aceste luni. In fiecare tara se fabrica pe baza acestei formule un vaccin identic. Vaccinul se poate face atat copiilor mici de doua-trei luni, cat si tuturor pana la varsta de peste 65 de ani.

Vaccinul este recomandat sa fie facut celor aflati in categoriile de risc. E bine sa fie vaccinati cei care sufera de o boala cronica, cum ar fi astmul, bronsita cronica. Este bine sa-si faca vaccinul bolnavii de ciroza si de hepatita cronica cu potential agresiv, bolnavii de diabet, ca si cei cu imunodeficienta in cadrul HIV-SIDA, de asemenea, suferinzii de maladii cardiovasculare, ca si bolnavii de cancere tratate cu citostatice. In acest sezon, cei care au contractat virusuri nu sunt vaccinati antigripal pana nu le trece episodul acut. Vaccinurile antigripale au fost repartizate medicilor de familie, acestia vor stabili cine va fi vaccinat, cine beneficiaza de vaccinarea gratuita si cine va plati contravaloarea vaccinului. Vaccinul este valabil pentru un an, fiindca anul urmator apar alte virusuri, care si-au schimbat "fizionomia". Vaccinul se administreaza prin injectie intramusculara. Cei vaccinati antigripal nu vor face gripa, dar se pot imbolnavi din pricina altor virusi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă