x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Laptele nu face bine la ovare

Laptele nu face bine la ovare

22 Noi 2004   •   00:00

Laptele creste riscul de cancer al ovarelor, sustine un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition. Studiul este coordonat de doctorul Susanna Larrson de la Institutul Karolinska din Stockholm.

RISC. Laptele poate duce la cancer al ovarelor
Peste 60.000 de femei intre 38 si 76 de ani au fost incluse in acest studiu. Timp de 13 ani, aceste femei au raspuns unui set de chestionare, iar specialistii le-au analizat in mod minutios starea de sanatate. De-a lungul acestor ani, 266 din totalul femeilor tinute sub observatie au fost diagnosticate cu cancer ale ovarelor (125 dintre acestea aveau cancer ovarian epitelial seros).

ANATOMIE. Ovarele sunt niste organe de dimensiuni mici, care fac parte din aparatul genital al femeii. Ele sunt dispuse de o parte si de cealalta a uterului, aproape de trompele lui Fallope.

Sunt cunoscute trei tipuri de cancer al ovarelor. Cancerul ovarian epitelial seros este cel mai frecvent. Sunt, de asemenea, tumorile celulelor germinale si tumorile stroma. Aceste forme de cancer sunt diferite, deoarece ele nu ataca, la inceput cel putin, aceleasi zone ale ovarelor. Primul se instaleaza pe invelisul ovarelor, al doilea la nivelul celular si al treilea in interiorul organului de reproducere. Cancerul poate sa apara pe unul din ovare sau pe ambele.

LACTATE. Cercetatorii sustin ca femeile care consuma mai mult de patru produse lactate zilnic au un risc mai mare de a face una din formele cancerului ovarian, comparativ cu celelalte femei care nu au aceasta dieta.

Se pare ca laptele este alimentul care are cea mai mare influenta in aparitia cancerului ovarian. Lactoza sau zaharul din lapte ar fi agentul responsabil de efectul nefast al acestui aliment asupra ovarelor. Studiile realizate pe animal demonstreaza ca lactoza, care se transforma in organism in galactoza, ataca ovocitele, celule reproducatoare ale ovarelor. Doctorul Susanna Larrson sustine ca acestor concluzii le va mai adauga altele pentru a elucida complet mecanismele lactozei in provocarea acestei boli severe. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă ovarelor