x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Lasa-te de fumat dintr-o data!

Lasa-te de fumat dintr-o data!

06 Ian 2005   •   00:00

Renuntarea la fumat se poate realiza folosind diverse strategii, in functie de ceea ce i se potriveste fiecarui fumator. Dar cea mai buna strategie este sa te lasi de fumat dintr-o data.

STELUTA INDREI

SFAT. Pentru a scapa mai usor de fumat, medicii recomanda decizia radicala si, daca este nevoie, un medicament antitutun
Incepe noul an cu o hotarare importanta pentru sanatatea ta. Renunta definitiv la fumat! Motivele sunt acestea: reducand numarul de tigari se instaleaza starea de sevraj nicotinic (totalitatea simptomelor care apar cand intrerupi administrarea de tutun), stare care este permanenta. Ceea ce poate fi foarte neplacut. Cand intrerupi complet fumatul, tot apare sevrajul, dar acesta se reduce in fiecare zi, deoarece neuronii incep sa isi revina, nemaifiind bombardati cu nicotina. Daca vrei sa te lasi de fumat treptat, nu numai ca nu indepartezi dependenta de nicotina, ci favorizezi manifestarile ei neplacute, atrage atentia medicul primar pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului de Renuntare la Fumat din Institutul de Pneumologie "Marius Nasta".

ARGUMENTE. Reducand numarul de tigari nu indepartezi automatismul, reflexul, tabietul care se afla in spatele gestului de a fuma. Adica nu indepartezi dependenta comportamentala. Mai mult, pentru ca nu stii cu ce sa inlocuiesti gestul de a fuma, devii constient de momentele in care "nu stii ce sa faci cu mainile", ceea ce poate crea o stare stresanta pentru tine.

Cand reduci numarul de tigari, raman exact acele tigari "mai dragi" de care te desprinzi mai greu: tigara de la cafea, dupa masa, din pauze, tigara "de nervi" sau tigara "de bucurie". Astfel, dependenta psihica nu numai ca nu scade, dar se accentueaza. Cand reduci numarul de tigari este foarte dificil sa renunti la tigarile "sociale", tigarile fumate impreuna cu ceilalti fumatori. Prin urmare, reducand numarul de tigari iti accentuezi suferintele provocate de lipsa tigarii - sevrajul nicotinic, psiho-comportamental, social. Ba, uneori, iti accentuezi chiar dependenta!

SOLUTII. "Marea majoritate a celor care s-au lasat de fumat a reusit prin renuntarea dintr-o data", afirma dr. Magdalena Ciobanu. Renuntarea brusca nu produce modificari biologice. In momentul in care aportul de nicotina devine zero, diversele functii isi revin la normal - mai repede sau mai incet, in functie de adaptabilitatea si gradul de afectare a organismului. Uneori, efectele renuntarii la nicotina pot fi diminuate cu ajutorul substituentilor nicotinici: gume, plasturi, spray-uri cu nicotina. Astfel, doza de nicotina este administrata la sfatul medicului, intr-o cantitate controlata, care scade treptat in timp, fara a fi administrati si ceilalti 4.000 de compusi toxici din tigara.

MEDICAMENTE
Exista medicamente care ii pot ajuta pe fumatorii decisi sa renunte. Deoarece in prima saptamana de administrare se poate fuma, medicamentul este cu atat mai recomandat celor care se tem de varianta "dintr-o data". Potrivit dr. Magdalena Ciobanu, medicamentul disponibil in Romania se elibereaza doar cu reteta medicala, deoarece medicamentul nu este "solutia-minune" - stabilirea corecta a indicatiei si urmarirea pe parcursul terapiei sunt esentiale pentru reusita tratamentului. In schimb, la noi in tara nu este disponibil nici un produs de substitutie nicotinica.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă fumat