x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Laserul este la fel de important ca insulina

Laserul este la fel de important ca insulina

21 Dec 2004   •   00:00

Una dintre cele mai pacatoase boli este diabetul. Te transforma in robul zilnicelor injectii cu insulina.


Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU

Este vorba de o boala parsiva, prin viclenie ea te bombardeaza cu tot felul de complicatii, aparute dupa ce ai strans ceva vechime in statutul de diabetic. S-a impamantenit notiunea de "piciorul diabeticului", dupa o vreme diabetul altereaza grav sistemul circulator la picioare, se sparg vasele, tesuturile nu mai sunt hranite normal de sange, pe membrele inferioare apar placi ce nu se inchid si supureaza, provocand adesea infectii.

Daca pe omul bolnav de diabet l-a strans pantoful si a aparut o rosatura din pricina nervilor atacati de diabet, el nu simte durerea, rana minuscula nu se mai inchide si dintr-un fleac se poate ajunge la amputarea piciorului.

S-a incetatenit insa si notiunea de "ochiul diabeticului", diabetul ataca si vederea. Doctor Monica Pop, directoarea Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice din Bucuresti, are chiar o formulare sugestiva. "In diabet, laserul este ca insulina, a devenit la fel de important. Laserul stabilizeaza vederea, dar si boala de ochi aparuta ca o complicatie a diabetului. Tocmai de aceea se impune interventia cu laser in cazul ochiului bolnav al diabeticului, o interventie ce trebuie facuta la timp, nu intr-o faza tarzie cand, prea avansat, glaucomul se opereaza degeaba.

Complicatiile oculare ale diabetului apar la 10 ani de la debutul bolii, din pacate nu se depisteaza exact momentul cand s-a instalat diabetul. Tocmai de aceea este absolut obligatoriu ca bolnavul de diabet sa-si faca un control al ochilor o data la sase luni, cel tarziu o data pe an.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă