x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Laserul potoleste sforaitul

Laserul potoleste sforaitul

06 Apr 2006   •   00:00

Sforaitul s-a intamplat sa decida si pagini importante de istorie. Caci din pricina sforaitului Napoleon a pierdut batalia hotaratoare de la Waterloo. Prin inaintarea in varsta si prin ingrasare, Napoleon devenise un mare sforaitor. Motiv pentru care noptile lui erau un chin, fiindca din pricina sforaitului nu se odihnea bine. Dupa o noapte dormita iepureste din pricina sforaitului, Napoleon a adormit la pranz, moment in care trebuiau luate decizii importante pentru soarta bataliei de la Waterloo. Generalii lui s-au codit sa-l trezeasca, miscarile de trupe ale lui Napoleon s-au facut cu intarziere, asa ca imparatul Frantei a pierdut batalia din vina sforaitului.

Cauze

Medicina a gasit ac de cojocul sforaitului. Profesor doctor Dorin Sarafoleanu explica in ce constau interventiile pentru rezolvarea acestei boli numite sforait. In gat exista un istm (omusorul), adica o portiune intre amigdale, valul palatin si baza limbii, prin care trece aerul de respirat. Unii au acest spatiu pentru aer mai mic. Pe transversala 2-3 cm si pe verticala 1,5-2 cm. Asa ca sunt sortiti sforaitului. Obezitatea este si ea cauza de sforait. Fiecare kilogram in plus ingusteaza istmul faringian cu 1,5-2 mm.

Operatii moderne

In ce constau interventiile pentru solutionarea sforaitului? Chirurgia clasica incearca sa impinga inainte baza limbii si mandibula, dar rezultatele sunt incerte. Solutia moderna este reprezentata de interventiile cu laser, cu radiofrecventa sau cele doua solutii combinate. Cei cu omusorul lung si gros sunt supusi interventiei cu laser, care taie omusorul si remodeleaza alt omusor de dimensiuni normale din valul palatin. Folosirea laserului cu bioxid de carbon lasa ceva dureri timp de cateva zile ca dupa scoaterea amigdalelor. Alta metoda foloseste laserul cu diode, care inteapa omusorul, facand o scleroza a tesuturilor si o retragere a mucoasei valului palatin, astfel ca se diminueaza omusorul, care este vinovat de sforait din cauza dimensiunii lui. Este utilizata si chirurgia cu radiofrecvente. Se infig in valul palatin niste electrozi care emit unde de radiofrecventa, astfel ca se coaguleaza unele tesuturi, ducand la retragerea valului palatin acuzat de sforait.

×
Subiecte în articol: sanatatea adultului sforaitului