România va putea începe, de la 1 ianuarie 2010, exporturile de carne proaspătă de porc şi de produse care conţin carne proaspătă de porc provenită din zonele libere de pestă porcină clasică.
Decizia a fost luată, cu unanimitate de voturi, în cadrul reuninii Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală (SCFCAH), desfăşurată la Bruxelles. Discuţiile pe acest subiect au început încă din luna martie a acestui an, cu ocazia vizitei în România a Comisarului european pentru sănătate, Adroulla Vassiliou.
În întâlnirile avute cu oficialul european preşedintele ANSVSA, Marian Zlotea, a cerut ca, începând cu 1 ianuarie 2010, unităţile de procesare a cărnii de porc, care prelucrează carne provenită din zonele europene oficial libere de pestă porcină clasică, să poată livra pe piaţa unică europeană produse purtând mărci româneşti, condiţia aprobării acestora fiind capacitatea de a demonstra trasabilitatea cărnii.
În urma celor discutate, România a trimis Comisiei Europene solicitarea oficială privind deblocarea exporturilor la sfârşitul lunii octombrie 2009. În condiţiile votului, Comisia Europeană a menţionat că, la începutul anului 2010, vor avea loc mai multe inspecţii comunitare în România pentru a urmări în continuare evoluţia pestei porcine clasice după oprirea vaccinării. (C.C.)