Iata cum arata portretul robot al bolnavului de inima. Viitorul cardiac este o persoana de varsta medie, ambitioasa, un om harnic, dornic sa se perfectioneze, care-si pune in fata prea multe mize. Totusi, in invalmaseala aceasta descoperi viitorul bolnav de inima, care nu se organizeaza bine desi are o alarma ereditara, fiindca parintii si neamurile au suferit de inima.
Insa, viitorul bolnav de inima nu da nici o atentie acestor semnale. La varsta tanara, el a fost un fumator inveterat si uita ca are deficiente de coagulare a sangelui. De regula, acesti oameni, care vor deveni abonati la medicul cardiolog, au si o alta boala ce predispune la imbolnavirea inimii. Aceasta creionare desteapta pentru posibilul bolnav de inima a fost facuta de profesorul doctor de cardiologie Carmen Ginghina, sefa Clinicii de cardiologie de la Institutul de Boli Cardiovasculare 'C.C. Iliescu' Fundeni.
Uneori, se intampla ceva paradoxal. La un atac cardiac rezista mai bine si nu moare dintr-o data tocmai omul cu vechime in boala cardiaca. In timp ce, la persoanele mai tinere, prima fulgerare a infarctului de multe ori este fatala. Exista o explicatie de ce varstnicul adesea evolueaza mai bine. Inima sa are vechime in suferinta si, cum s-ar zice, are antrenament in boala cardiaca. Varstnicul nu reactioneaza atat de zgomotos ca la atacul cardiac la tineri. Cel care are vechime in boala de inima are o scapare, vechimea in boala l-a facut sa se adapteze. Varstnicul si-a creat niste ramificatii mici la artere pe unde curge un firicel de sange, ocolind zona infundata a arterei. Atunci cand un cheag blocheaza artera principala, pe traseele ocolitoare se mai strecoara cate un firicel de sange, si cardiacul varstnic nu moare de atacul de infarct. La tineri, artera n-a apucat sa-si construiasca derivatii, si atunci cand ea se blocheaza de un cheag, infarctul e masiv, nu mai ajunge deloc sange, si primul atac de infarct poate deveni fatal.