x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Măciuca infarctului

Măciuca infarctului

de Florin Condurateanu    |    09 Dec 2011   •   21:00
Măciuca infarctului

Iata cum arata portretul robot al bolnavului de inima. Viitorul cardiac este o persoana de varsta medie, ambitioasa, un om harnic, dornic sa se perfectioneze, care-si pune in fata prea mul­te mize. Totusi, in invalmaseala aceasta des­coperi viitorul bolnav de inima, care nu se or­ga­ni­zeaza bine desi are o alarma ereditara, fiindca parintii si neamurile au suferit de inima.

Insa, viitorul bolnav de inima nu da nici o aten­tie acestor semnale. La varsta tanara, el a fost un fumator inveterat si uita ca are defici­en­te de coagulare a sangelui. De regula, acesti oa­­meni, care vor deveni abonati la medicul car­di­­o­log, au si o alta boala ce predispune la im­bol­na­virea inimii. Aceasta creionare desteapta pentru posibilul bolnav de inima a fost facuta de profesorul doctor de cardiologie Carmen Gin­ghina, sefa Clinicii de cardiologie de la Ins­titu­tul de Boli Cardiovasculare 'C.C. Iliescu' Fundeni.

Uneori, se intampla ceva paradoxal. La un atac cardiac rezista mai bine si nu moare dintr-o data tocmai omul cu vechime in boala cardi­a­ca. In timp ce, la persoanele mai tinere, prima ful­gerare a infarctului de multe ori este fatala. Exista o explicatie de ce varstnicul adesea evo­lueaza mai bine. Inima sa are vechime in su­fe­rinta si, cum s-ar zice, are antrenament in boala car­diaca. Varstnicul nu reactioneaza atat de zgo­motos ca la atacul cardiac la tineri. Cel care are vechime in boala de inima are o scapare, ve­chimea in boala l-a facut sa se adapteze. Varstni­cul si-a creat niste ramificatii mici la artere pe unde curge un firicel de sange, ocolind zona in­­fundata a arterei. Atunci cand un cheag blo­chea­za artera principala, pe traseele ocolitoare se mai strecoara cate un firicel de sange, si car­di­a­cul varstnic nu moare de atacul de infarct. La ti­neri, artera n-a apucat sa-si construiasca deri­va­tii, si atunci cand ea se blocheaza de un cheag, in­farctul e masiv, nu mai ajunge deloc sange, si pri­mul atac de infarct poate deveni fatal.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei