Agenţia Naţională de Transplant şi medicii oftalmologi resping categoric intenţia doctorului american Alfred T. Sapse de a veni in Romănia pentru a face implant de celule stem, intrucăt nici o procedură de acest fel nu a fost omologată in ţară, iar respectivul nu are permis de liberă parctică.
PROIECT. "Am citit, in Piatra Neamţ, un articol apărut intr-o publicaţie privind un anume doctor, Alfred T. Sapse, care intenţionează să vină in Romănia pentru a face implant de celule stem pentru a vindeca ţesuturi multiple in zona oftalmologică, renală, hepatică, pulmonară. Acelaşi om să facă intervenţii pentru toate aceste ţesuturi mi se pare cam greu de realizat. Dar, referindu-mă strict la oftalmologie, vreau să precizeaz că aceste ţesuturi nu se pot vindeca prin transplant de celule stem, nici la noi şi nici in altă parte. Se pare că medicul Sapse ar fi dat nişte consultaţii la Hotelul Intercontinental şi a pretins suma de 2.500 dolari pentru fiecare pacient, chipurile pentru a implanta celule stem, lucru nepermis in Romănia'', a declarat, marţi, agenţiei Mediafax Monica Pop, managerul Spitalului Clinic Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.
FARA PERMIS. Managerul a precizat că medicul nu are nici un permis de liberă practică pe teritoriul Romăniei. "Am inţeles că ar avea o firmă de import de celule stem care s-ar afla, in mod incredibil, la Buhuşi, iar cei de acolo mint oamenii cu tratamente extraordinare. Vreau să atenţionez pe toată lumea asupra faptului că acest om nu are voie să practice medicina in Romănia. Impreună cu ANT am sesizat conducerea Ministerului Sănătăţii'', a mai spus managerul Monica Pop.
NEVALIDATA. Victor Zota, directorul executiv al ANT, a precizat, marţi, agenţiei Mediafax că in Romănia nu a fost validată vreo procedură cu celule stem.
''Problema transplantului de celule stem a creat in Romănia, din nefericire, o isterie generală. De aceea, aş vrea să lămuresc căteva lucruri. Transplantul de celule stem este recunsocut ca fiind o procedură validă şi care vindecă - fără nici un fel de discuţie - numai afecţiunile maligne ale săngelui, deci, numai leucemii. Celelalte proceduri sunt doar studii clinice. Nicăieri in lume nu au fost validate ca tratamente. Mai mult, eu nu am primit nici o cerere de import de celule stem şi nici nu am autorizat vreun medic străin care să incerce in premieră in Romănia un astfel de tratament'', adăugat Zota.
ARIE RESTRANSA. Diretorul executiv al ANT a precizat că, pănă in prezent, există trei firme care au primit aprobarea să colecteze sănge din cordonul ombilical şi să-l trimită in trei bănci din străinătate, una la Bratislava, alata la Varşovia şi ultima la Bruxelles, unde mostrele sunt procesate, sunt extrase celule stem şi sunt depozitate pentru cazul in care in căţiva ani respectivul copil ar avea nevoie de respectivele celule. "Dar, repet, este vorba numai de leucemie'', a conchis Zota.